Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Spridd cancer upptäcktes efter 30 vårdbesök

Publicerad: 22 januari 2019, 13:55

Ludvika lasarett

Foto: Region Dalarna

Efter att ha sökt vård över 30 gånger och träffat fler än 18 läkare fick till slut en kvinna i Ludvika diagnosen obotlig lungcancer.


Ämnen i artikeln:

IvoLungcancerLudvika lasarettFalu lasarettRegion Dalarna

Kvinnan avled i augusti förra året i sviterna av cancern med metastaser som spridit sig till både skelettet och levern. Då hade tre veckor gått sedan hon fått dödsbeskedet, uppger Sveriges Radio P4 Dalarna.

Den 71-åriga kvinnan hade redan sju månader tidigare, i januari förra året, vänt sig till sjukvården på grund av förlorad aptit och illamående. Men svaret på vad som orsakade problemen dröjde tills det var för sent.

Från sjukhushåll identifieras många vakanser och tillfälliga hyrläkare som orsakerna till att det kunnat gå så snett.

– Det är dåligt på i princip alla sätt. Det leder till att vården arbetar ineffektivt, men jag tror att det är jättemånga patienter som har den här erfarenheten, säger Roger Larsson, chefläkare division primärvård till P4 Dalarna.

Familjen till den bortgångne kvinnan har i efterhand varit i kontakt med representanter från sjukvården inom Region Dalarna. De medger att det stora antalet läkare troligtvis försämrat omhändertagandet och att cancern troligtvis hade kunnat upptäckas tidigare om kvinnan hade fått större kontinuitet i sin vård, uppger familjen enligt P4 Dalarna.

De anhöriga har anmält Ludvika- och Falu lasarett till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev