Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Spruta med fett fixar bröstet

Publicerad: 31 augusti 2007, 09:48

Injektioner med patientens eget fett är en ny lovande metod vid bröst-rekonstruktioner. I framtiden kan den för vissa patienter ersätta dagens metoder med proteser och lambåer.


Transplantation av så kallat fritt fett är en plastikkirurgisk metod där fett sugs ut från ett ställe på kroppen och sedan sprutas in på ett annat ställe. Hittills har metoden i viss utsträckning använts för att korrigera defekter i ansiktet.

Men transplantation av fritt fett kan nu komma att få stor betydelse vid rekonstruktiv kirurgi av bröst efter canceroperationer. Det tror Marie Wickman, verksamhetschef vid kliniken för rekonstruktiv plastikkirurgi vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna, där man sedan i våras är först i Sverige med att använda metoden.

– Injektion med fritt fett är snabbt och enkelt. Fördelen är också att metoden är kroppsegen och inte lämnar några ärr efter sig. Internationellt finns mycket stort intresse. På världskongressen för plastikkirurgi i Berlin i juni rapporterades om fall där patienten fått mycket stora volymer injicerade i bröstet, upp till åtta deciliter. Samtidigt är det viktigt att metoden utvärderas ordentligt innan den tas in i klinisk rutin, säger Marie Wickman.

På hennes klinik har man använt transplantation av fritt fett på ett tiotal kvinnor som genomgått bröstrekonstruktion. De flesta har varit patienter som frivilligt tagit bort sina bröst i förebyggande syfte eftersom de haft ärftlig risk för bröstcancer. Fritt fett har då använts som komplement för att dölja synliga proteskanter eller gropar i bröstet.

– Resultaten är lovande. Patienterna är nöjda och tycker ofta att det är en fördel att vi tar fett från deras lår eller mage och flyttar till bröstet.

I framtiden tror hon att det kan bli möjligt att transplantation av fritt fett även används som huvudsaklig metod vid bröstrekonstruktioner.

I dag används främst proteser och lambåer vid bröstrekonstruktioner. En lambå är ett sammanhängande vävnadsöverskott från andra delar av kroppen. Marie Wickman tror att transplantation av fritt fett i vissa fall kan ersätta dessa metoder.

- Utvecklingen har varit explosionsartad. Det är fullt tänkbart att transplantation av fritt fett kan bli huvudsaklig metod vid rekonstruktion av små bröst. I Frankrike har man redan använt fritt fett för att göra helt nya bröst till flickor som saknar bröst på grund av missbildningar.

Det i nuläget mest intressanta användningsområdet för metoden, menar Marie Wickman, är efter bröstbevarande kirurgi och strålning.

– Bröstet kan bli fult till formen eller kännas hårt. Då kan man injicera fritt fett för att förbättra formen och kvaliteten på vävnaden. Vi planerar nu en studie där vi ska utvärdera metoden för detta ändamål.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev