Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Stamceller förökas med experimentell terapi

Publicerad: 8 november 2019, 07:51

Genom att tillföra en särskild molekyl till navelsträngsblod kan antalet stamceller flerdubblas under kort tid, enligt en ny studie.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Med hjälp av en särskild molekyl verkar det gå att flerdubbla antalet stamceller i navelsträngsblod så att det räcker till att transplantera till vuxna patienter. Lovande fynd, anser en svensk expert.


Ämnen i artikeln:

LeukemiLymfom

– Det är en elegant studie som kan leda till ett uppsving för att använda navelsträngsblod vid stamcellstransplantationer. Nu verkar det ju gå att åtgärda det största problemet med konceptet som har varit den begränsade mängden stamceller, säger Michael Uhlin som är docent och chef vid klinisk immunologi och transfusionsmedicin på Karolinska universitetssjukhuset.

När det är svårt att hitta matchande donatorer för att transplantera stamceller från perifert blod eller benmärg kan navelsträngsblod bli ett alternativ. I Sverige sker uppemot tio sådana transplantationer årligen, och då främst på barn eftersom antalet stamceller vanligtvis inte räcker för att behandla vuxna patienter. Men nu kan kanadensiska forskare ha hittat en lösning på det dilemmat.

Genom att tillföra en särskild molekyl, som kallas UM171, till navelsträngsblod kan antalet stamceller flerdubblas under kort tid. Den experimentella behandlingen har testats på patienter i Kanada, och fynden publiceras i tidskriften Lancet Haematology.

Deltagarna hade olika former av akut blodcancer, såsom leukemi eller lymfom. De kunde inte få någon annan form av stamcellstransplantation. 22 patienter transplanterades med navelsträngsblod där antalet stamceller hade utökats med hjälp av den särskilda molekylen. De fick även cytostatika och strålbehandling.

Resultaten talar för att patienternas blodkroppar blev fler efter den experimentella terapin. Efter i snitt 9,5 dagar fanns 100 neutrofiler per mikroliter blod och efter i snitt 42 dagar hade antalet trombocyter, alltså blodplättar, återgått till en stabil nivå.

– Det är lovande resultat som är jämförbart med att använda stamceller från exempelvis benmärg eller perifert blod, säger Michael Uhlin.

En patient dog under studiens gång. Sannolikt hade forskarna förväntat sig fler dödsfall än så eftersom samtliga patienter var svårt sjuka, tror Michael Uhlin.

Det skedde inga fall av måttliga till svåra former av kronisk graft-versus-host disease, en form av avstötningsreaktion. En vanlig biverkan bland patienterna var bakteriemi, alltså bakterier i blodet.

Michael Uhlin påpekar att fynden behöver bekräftas i större studier framöver där molekylen UM171 jämförs med annan behandling. Om även framtida resultat visar på liknande positiva fynd för den experimentella terapin ser han fler användningsområden för molekylen på sikt.

– I dag finns många biobanker runt om i världen med nedfryst navelsträngsblod, men ofta handlar det om väldigt små blodvolymer. Om man skulle kunna få dessa stamceller att bli fler kan materialet kanske även användas för olika cellterapier, vilket vore positivt, säger han.

Patienterna var äldre än 18 år och kom från två olika sjukhus i Kanada. De rekryterades mellan 2016 och 2018.

Läs mer i abstract:

Sandra Cohen med flera. Hematopoietic stem cell transplantation using single UM171-expanded cord blood: a single-arm, phase 1-2 safety and feasibility study. Lancet Haematology, publicerad online den 5 november 2019. DOI: 10.1016/ S2352-3026(19)30202-9

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

LeukemiLymfom

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev