Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Stamceller överst på lista över 2008 års genombrott

Publicerad: 19 december 2008, 16:41

Forskare som förvandlat hudceller till stamceller stod för det viktigaste genombrottet år 2008, enligt tidskriften Science. Kartläggningen av genetiken bakom viktiga cancersjukdomar letade sig också in på tidskriftens topp 10-lista.


Varje år listar tidskriften Science årets tio viktigaste vetenskapliga genombrott. Årets lista toppas av att forskare lyckats programmera om utmognade celler till att bli stamceller. Tidigare har man trott att celler som nått en viss differentieringsgrad inte kan  utvecklas bakåt . Men under året har flera forskargrupper visat att denna föreställning var fel.

En av grupperna lyckades programmera om hudceller från en 82-årig kvinna som led av den neurodegenerativa sjukdomen ALS till att bli stamceller, eller så kallade inducerade pluripotenta celler. Sedan lyckades forskarna få dessa celler att utvecklas till både nervceller och gliaceller, det vill säga stödjeceller i nervsystemet.

Det näst viktigaste genombrottet var enligt Science  redaktion att astronomer under året lyckats göra synliga bilder av planeter i andra solsystem.

Genombrotten på platserna tre till sju anges utan inbördes ordning. Här hamnade bland annat kartläggningen av genetiken bakom två av de dödligaste typerna av cancer, bukspottkörtelcancer och glioblastom. En av studierna gav ledtrådar till varför vissa patienter med glioblastom utvecklar resistens mot läkemedel.

Ett annat genombrott av medicinskt intresse var att amerikanska forskare upptäckt viktiga skillnader mellan bruna fettceller, som genererar kroppsvärme, och vita fettceller, som lagrar energi. Tidigare har man trott att dessa båda celltyper utvecklas från samma typ av stamcell. Men det visade sig att bruna fettceller snarare var besläktade med muskelceller än vita med fettceller.     Läs mer på Science hemsida. 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev