Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Stamcellstransplantation fortfarande bäst vid myleom

Publicerad: 5 september 2014, 08:15

Jämfört med modern läkemedelsbehandling ger stamcellstransplantation bättre överlevnad vid benmärgscancersjukdomen myelom, enligt en ny studie i New England Journal of Medicine.


Ämnen i artikeln:

Myelom

– De här resultaten visar att vi har gjort rätt i Sverige då vi fortsatt att ha transplantation som förstahandsalternativ för patienter som kan transplanteras, trots att det kommit mer skonsammare alternativ i läkemedelsbehandlingen.

Det säger Ulf-Henrik Mellqvist, överläkare inom hematologi och verksam vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.

I studien ingick 273 patienter från Israel och Italien. Samtliga var 65 år eller yngre. Efter en inledande behandling lottades deltagarna till att få cytostatika i hög dos följt av stamcellstransplantation eller en mildare läkemedelsbehandling med cytostatika i lågdos, kortison och det nyare läkemedlet lenalidomid.

Överlevnaden efter fyra år var 82 och 65 procent i respektive grupp.

– Data från den här studien har tidigare visat att stamcellstransplantation minskar risken för återfall, jämfört med bara läkemedelsbehandling. Att det också finns en överlevnadsfördel stärker ytterligare fördelen med stamcellstransplantation, säger Ulf-Henrik Mellqvist.

Samtidigt poängterar han att det finns invändningar mot studien.

– Det går att hävda att man inte valt den mest optimala läkemedelsbehandlingen i kontrollarmen. Inom några år väntas resultat från andra liknande studier där man jämfört med andra kombinationer av läkemedel. Då får vi det definitiva svaret om stamcellstransplantation fortfarande är förstahandsalternativ.

Vid myelom sker en okontrollerad expansion av plasmaceller i benmärgen. Vanliga symtom är skelettsmärtor och trötthet. Runt 600 personer injuknar varje år i Sverige.

Läs abstract till studien:

Antonio Palumbo med flera. Autologous Transplantation and Maintenance Therapy in Multiple Myeloma: New England Journal of Medicine 2014; 371: 895–905. DOI: 10.1056/NEJMoa1402888

Relaterat material

Mindre återfall med nytt myelomläkemedel

Neurosedyn tillbaka i Europa

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Myelom

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev