Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Stockholm skär ner på mammografi

Publicerad: 5 maj 2015, 05:36

Foto: Joel Marklund, bildbyrån

Färre mammografitillfällen erbjuds från och med i år för kvinnor i Stockholms län.


Tidigare har kvinnor mellan 40 och 50 år kallats var artonde månad, nu kallas de i stället var 24:e månad.

Maria Wiklund Karlsson, ordförande för Bröstcancerföreningen Amazona i Stockholm menar att förändringen kommer att leda till att fler bröstcancerfall upptäcks senare.

– Den här utglesningen gör att flera kvinnor kommer komma in i ett senare skede av sin bröstcancer. Så man flyttar bara fram problemet. Så det blir ju en ökning, om två år kan man läsa det ur statistiken, säger hon till Sveriges Radio P4.

Enligt Maria Wiklund är anledningen till nedskärningarna att man inte har tillräckligt med bröstradiologer.

Jan Frisell, professor och överläkare inom bröstkirurgi, håller med om kritiken. Han menar att man bör göra mammografi var artonde månad eftersom de yngre kvinnornas bröst är tätare vilket gör det svårare att upptäcka cancer. Dessutom har yngre kvinnor ofta en mer snabbväxande cancer.

Sven Törnberg, ansvarig för cancerscreening på Regionalt cancercentrum för Stockholm och Gotland, säger till Sveriges Radio att man följer Socialstyrelsens riktlinjer från förra året: Mammografi för alla kvinnor över 40 år ska göras var artonde till var 24:e månad. Han håller dock med om att bristen på radiologer är ett problem och säger att det är viktigare att alla kvinnor blir kallade med rätt intervall än att specifikt undersöka unga kvinnor ofta.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev