fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Stor cancerbörda i både rika och fattiga länder

Publicerad: 15 oktober 2012, 23:01

Foto: Photos.com

År 2008 förlorade mänskligheten nästan 170 miljoner friska levnadsår på grund av cancersjukdom, enligt en ny studie i tidskriften Lancet.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Det är en grupp forskare vid International Agency for Research on Cancer i Lyon, Frankrike, som sammanställt data från olika populationsstudier och cancerregister.

Deras slutsats är att cancerbördan varierade  tämligen lite  mellan högt och lågt utvecklade länder, åtminstone sett till förlorade funktionsjusterade levnadsår, eller dalys,  disability-adjusted life-years .

Det är ett mått som speglar inte bara effekterna av dödlig sjukdom utan också vilka effekter icke-dödlig sjukdom har på individens funktion.

Totalt sett gick 169,3 miljoner dalys till spillo på grund av cancer. Över 90 procent av siffran berodde på dödsfall i sjukdomen. Denna andel var ännu större i fattigare länder, medan funktionsnedsättningen på grund av cancersjukdom var mer betydelsefull i rikare länder.

Vidare visade studien att:

■ Kolorektal-, bröst- och prostatacancer bidrog mest till cancerbördan i de flesta delar av världen, med en andel av totala förlorade dalys på 18 till 50 procent.  
 ■ Olika infektionsrelaterade cancersjukdomar i lever, mage och livmoderhals stod för 25 procent av cancerbördan i afrikanska länder söder om Sahara och för 27 procent i Östasien.  
 ■ Män i Östeuropa totalt sett drabbades värst av cancer, med 3 146 åldersjusterade dalys förlorade till cancersjukdom per 100 000 män. Bland kvinnor slog cancersjukdom värst i Afrika söder om Sahara, där motsvarande siffra var 2 749 förlorade dalys per 100 000 kvinnor.

Enligt forskarna visar studien att cancer redan är ett hinder för hållbar utveckling i många av de fattigaste länderna i världen och att problemet bara kommer att förvärras om kampen mot cancersjukdom försummas.

Läs abstract till studien:

Isabelle Soerjomataram med flera. Global burden of cancer in 2008: a systematic analysis of disability-adjusted life-years in 12 world regions. Lancet, publicerad online den 16 oktober 2012. DOI:10.1016/ S0140-6736(12)60919-2

Relaterat material

Nya siffror på framtida cancerbörda

Infektioner bakom var sjätte cancerfall

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev