onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Stora skillnader i canceröverlevnad mellan länder

Publicerad: 30 januari 2018, 23:30

Överlevnaden i cancer ökar men de globala skillnaderna är stora.

Foto: Thinkstock

Personer som drabbas av cancersjukdom lever generellt längre i dag än i början av seklet. Sverige står sig bra men de globala variationerna är stora enligt nya data.


Petra Hedbom

petra.hedbom@dagensmedicin.se


Det är stora mängder data som ligger till grund för studien, Concord-3, som publiceras i Lancet. Det internationella forskarlaget har sammanställt uppgifter från över 300 cancerregister i 71 länder. Det man tittat på är femårsöverlevnaden för 18 av de vanligaste cancerformerna.

Andelen personer som får en cancerdiagnos ökar i princip i hela världen. Men samtidigt visar data att möjligheterna att överleva cancersjukdom ökar. Detta gäller även för några av de mest dödliga formerna som lung- och levercancer.

Men inte oväntat ser det väldigt olika ut beroende på var i världen man bor. I Sverige till exempel, är femårsöverlevnaden för barn som drabbas av hjärntumör omkring 80 procent. Siffran är dubbelt så hög som i Mexiko och Brasilien.

I Indien var femårsöverlevnaden för kvinnor som fick diagnosen bröstcancer under studietiden 66 procent. Samma siffra i Sverige var 89 procent.

Efter att forskarna justerat för nationella åldersprofiler och risken att dö av andra orsaker, är deras slutsats att överlevnaden för många cancerformer är högst i en handfull länder – Sverige, Finland, Norge, Island, Australien, Kanada, Nya Zeeland och USA.

Danmark är ett av de länder där överlevnaden i många cancersjukdomar förbättrats de senaste 15 åren. För till exempel prostatacancer har femårsöverlevnaden gått från 64 procent 86 procent. Liknande ökningar syns för lung- och matstrupscancer. Enligt artikelförfattarna beror detta på att man i landet gjort riktade satsningar på att ge tidig diagnos och behandling.

Vad gäller överlevnaden i mag- och tarmcancer är den betydligt bättre i Sydostasien än i USA och Storbritannien. Detta skriver författarna, förklaras troligen av att länder som Korea och Japan har screeningprogram med endoskopi där dessa cancerformer upptäcks tidigt.

Totalt har uppgifter från 37,5 miljoner vuxna mellan 0 och 99 år ingått i studien. Patienterna har fått sin diagnos mellan 2010 och 2014.

Läs abstract till studien:
Claudia Allemani med flera. Global surveillance of trends in cancer survival 2000–14 (CONCORD-3): analysis of individual records for 37 513 025 patients diagnosed with one of 18 cancers from 322 population-based registries in 71 countries. Lancet, publicerad online 31 januari 2018. Doi: 10.1016/S0140-6736(17)33326-3 3

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev