Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Stora skillnader i väntetider på diagnos för melanom

Publicerad: 4 augusti 2022, 11:26

Svaret från det att misstänkta födelsemärken undersöks tills dess att en eventuell diagnos om malignt melanom ställs varierar i landet.

Foto: Getty Images

Väntetiderna från första läkarbesök till diagnosbesked vid misstänkt hudmelanom varierar stort mellan olika delar i landet, visar siffror för 2021 i det nationella kvalitetsregistret för hudmelanom.


Ämnen i artikeln:

HudcancerStandardiserade vårdförloppSKRSahlgrenska universitetssjukhusetMalignt melanomLänssjukhuset i KalmarHud

Spannet sträcker sig från en genomsnittlig väntetid på 18 kalenderdagar i Dalarna till 37 kalenderdagar i Västmanland.

5 079 nya fall av melanom registrerades i det nationella kvalitetsregistret för hudmelanom förra året. Tittar man i registret ser man att riksgenomsnittet för väntan på diagnosbesked var 29 kalenderdagar. 

Enligt standardiserat vårdförlopp, SVF, ska det inte ta längre än 26 kalenderdagar från patientens första besök hos läkare som gjort bedömningen om ”välgrundad misstanke” om malignt melanom, tills patienten får besked. 

Läs också: Svar om tumör medan patienten väntar 

– SVF anger en rekommenderad tid för att utredningen av patienten ska ske optimalt. Om allt flyter på och man har tillräcklig bemanning och utrustning, så borde det inte ta längre tid än de rekommenderade 26 dagarna, säger Helena Brändström, nationell samordnare för standardiserade vårdförlopp på Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. 

Östergötland tillhör tillsammans med Västmanland och Västra Götaland de tre län som har de längsta genomsnittliga väntetiderna. 

I Västmanland är den genomsnittliga väntetiden från första läkarbesök till diagnosbesked 37 kalenderdagar, alltså cirka fem veckor. I Östergötland 36 dagar.

”Patienter får vänta på besked allt från någon eller några veckor till månader”, skriver Lotta Tydén, verksamhetschef för hudkliniken Region Östergötland, i ett mejl till Dagens Medicin. 

Hon pekar på flera möjilga orsaker till väntetiderna:

”Vilken diagnos det är, misstänkt allvarlighetsgrad, eventuell akutmärkning och kapacitet på patologen påverkar tiden som det tar att få ett utlåtande till kliniken.”

I Västra Götalands län fick patienter med misstänkt hudmelanom under 2021 i genomsnitt vänta 35,5 kalenderdagar från första läkarbesök till diagnosbesked. 

Enligt Magnus Hansson, överläkare och chef för klinisk patologi på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, fick cirka 33 procent av patienterna med misstänkt malignt melanom diagnos inom 14 arbetsdagar under det första halvåret 2022 i Västra Götalandslän. Inom 24 arbetsdagar har 90 procent av maligna hudprover besvarats, skriver han i ett mejl till Dagens Medicin.

Läs också: Nykomling rivstartar jakten på stora proppar i hjärnan

”Siffrorna är något sämre första halvåret i år vad gäller svar inom 14 dagar jämfört med 2021”, skriver Magnus Hansson, och ger en lång lista med förklaringar till de förlängda svarstiderna: chefstillsättning, föräldraledighet, uppsägning och tillsättning av forskningstjänst samt fler inkomna prover. 

Men det tar inte slut där. Magnus Hansson nämner också bristande bemanning inom såväl läkargrupp som bland biomedicinska analytiker samt omställningsarbete på laboratorium och införande av digital patologi.

Katarina Holmdahl Källén (till vänster) är överläkare och verksamhetschef för hudkliniken vid Länssjukhuset i Kalmar. Helena Brändström är nationell samordnare för standardiserade vårdförlopp på SKR.

Foto: Privat, SKR

Kalmar län hade en genomsnittlig väntetid på 24 kalenderdagar 2021, och är därmed ett av tolv län som har kortare väntetider än riksgenomsnittet på 29 dagar, och en i gruppen av tio län som ligger under de av SVF rekommenderade 26 kalenderdagarna.  

Sedan 2019 har den genomsnittliga väntetiden i Kalmar blivit fem dagar kortare.

– Vi har skruvat på det här så mycket vi kan för att få ner tiderna. Det går nästan inte att göra det snabbare än vi gör, säger Katarina Holmdahl Källén, överläkare och verksamhetschef för hudkliniken vid Länssjukhuset i Kalmar, och fortsätter:

 – Om vi misstänker ett invasivt malignt melanom skickas provet till patologen med SVF – då får vi svar inom 13 dagar. När kirurgen tar bort ett misstänkt melanom får patienten en ny tid i handen för nytt besök knappt två veckor senare och får då ett besked. Så fungerar det alltid – oavsett om det är pandemi eller inte – vid misstanke om melanom. 

Läs också: Adjuvant behandling av melanom kan breddas

Med hjälp av teledermatoskopi kan primärvården snabbt med digital teknik erbjuda patienter med misstänkta hudförändringar bedömning av melanomspecialister.

Kalmars vårdcentraler började 2017 med teledermatoskopiska undersökningar för bedömning av hudmelanom, och samtidigt började de skicka alla remisser med hudförändringar med fotografi. Om läkaren på hudmottagningen ser ett misstänkt melanom på bilderna, kallas patienten in till ett besök inom en vecka och då sker operation samma dag.

– Förutom att skruva på tiderna så har vi ett gott samarbete med primärvården. Med bildremisser därifrån går det fort för oss att prioritera vilka patienter som ska komma till hudmottagningen. Vi har också bra kontakt med kirurg och patologen som jobbar snabbt, säger Katarina Holmdahl Källén. 

På frågan varför Dalarna har, i det här sammanhanget, rekordlåga 18 dagars väntan svarar Martin Kopp, verksamhetschef inom hudsjukvården i Dalarna, så här i ett mejl till Dagens Medicin:

 ”Vi har snabba handläggningstider hos våra patologer. Om det inte är akuta fall är svarstiden två till fyra veckor, i akuta fall tar det en till två veckor”, skriver Martin Kopp.

Läs också: Krympt magsäck med endoskopi gav minskad vikt vid obesitas

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Boel Halldén

Reporter

boel.hallden@bonniernews.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev