fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Större andel män får canceroperation

Publicerad: 2 mars 2016, 09:45

Foto: Thinkstock

Operation kan ibland vara enda möjligheten för den som drabbats av tarmcancer som spritts till levern. Men en ny svensk studie visar att vården är ojämlik.

Ämnen i artikeln:

Tarmcancer

20 procent av männen och bara 15 procent av kvinnorna opererades, skriver Dagens Nyheter.

Sammanfattningsvis har den som är man, gift och inskriven på ett universitetssjukhus i Stockholm större chans att opereras än en ogift kvinna vid ett länssjukhus.

– Det är egentligen inte så oväntat att det är vanligare att patienter som vårdas på universitetssjukhuset blir opererade i levern, eftersom det är där ingreppen görs. Men det som förvånade oss var att det fanns en tydlig skillnad mellan operationer på män och kvinnor, säger Louise Olsson, docent på Karolinska institutet, och den som granskat vilka patienter i Sverige som opererats där tumören spritt sig till levern under åren 2007—2011.

Operationer innebär betydligt större överlevnadschanser. Efter fem år levde runt 45 procent av dem som opererats jämfört med knappt 5 procent av dem som inte opererades.

– Det är en mycket stor förbättring i överlevnad, därför är det viktigt att behandlingen når fler. Förut opererades bara patienter som hade någon enstaka spridd tumör, men nu kan fler opereras, säger Louise Olsson.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev