Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Strålar kan ge tumör i ändtarmen

Publicerad: 13 april 2005, 09:13

Män som genomgick strålbehandling för prostatacancer hade större risk att utveckla rektalcancer, jämfört med dem som genomgick kirurgisk behandling. Det visar en studie som presenteras i tidskriften Gastroenterology.


Forskarna, som arbetar vid University of Minnesota Medical School i USA, använde data från  ett register från amerikanska   National Cancer Institute, för att utvärdera effekten av strålbehandling och dess inverkan på utveckling av rektalcancer.

I den retrospektiva studien ingick drygt 85 000 män i åldrarna 18-80 år som hade drabbats av prostatacancer åren 1973-1994. Av dessa fick 55 263 män kirurgisk behandling och 30 552 fick strålbehandling. Totalt 1437 män i båda grupperna drabbades av rektalcancer under en period på i genomsnitt minst fem år.  Studien visar att risken att drabbas av rektalcancer var ökad med 70 procent bland de män som fick strålbehandling, jämfört med dem som fick kirurgisk behandling.

Forskarna fann dock ingen ökad risk för cancer i övriga delar av tjocktarmen, vilket de tolkar som att den ökade risken för rektalcancer direkt kan kopplas till strålbehandlingen.

Männen bör följas upp  Forskarna anser att män som har fått strålbehandling för prostatacancer bör få genomgå regelbundna undersökningar för att man tidigt ska upptäcka om de drabbas av rektalcancer.  De tillägger dock att tekniken vid strålbehandling har förbättrats under de senaste decennierna, vilket kan komma att påverka cancerrisken i positiv riktning.

I en ledarkommentar i tidskriften anger forskare från bland annat Fred Hutchinson Cancer Research Center, Seattle, Washington, att strålbehandling trots allt leder till en måttlig ökning av antalet patienter med kolorektalcancer i absoluta tal.

Därför anser de att strålbehandling även fortsättningsvis bör ses som en viktig del av behandlingsarsenalen. Men de skriver att studien belyser det faktum att allt fler patienter överlever sin primära cancersjukdom och att läkare därför behöver fokusera mer på att förebygga och tidigt upptäcka cancersjukdom som kan relateras till behandlingen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev