Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Strålbehandling av prostatan gav oväntat få biverkningar

Publicerad: 16 mars 2009, 13:08

Patienter som fick både strålbehandling och hormonbehandling hade ungefär lika god livskvalitet som patienter som enbart fick hormonbehandling i en ny studie där oväntat få biverkningar uppkom vid strålbehandling av tumörer i prostata.


Förra året visade en svensknorsk studie som publicerades i Lancet att risken för att dö i prostatacancer halverades när patienter fick en kombination av hormonbehandling och strålbehandling, jämfört med bara hormonbehandling. En ny analys av studien gjord av forskare vid bland annat Umeå universitet pekar nu på att kombinationsbehandlingen också medför färre biverkningar än väntat.

Totalt ingick 875 patienter med lokalt avancerad prostatacancer i studien. Fyra år efter att behandlingen inletts var livskvaliteten, som patienterna själva uppskattade den, ungefär likvärdig bland dem som enbart fått hormonbehandling och bland dem som hade behandlats med både hormoner och strålning.

Lancet Oncology, publicerad online måndag 16 mars

– När man ger tillägg av strålbehandling så ger inte de ökade strålbehandlingsdoserna så mycket besvär som man tidigare trott. Med tanke på den ökade livslängden kan man då ge strålbehandling utan att befara att få så mycket biverkningar, säger Per Fransson, som har lett studien, till Sveriges Radios Ekot.

De mest påtagliga skillnaderna i biverkningar kom från mag-tarmkanalen. Bland de patienter som fått strålbehandling rapporterade 37 procent någon form av tarmproblem. Motsvarande siffra bland dem som enbart fått hormonbehandling var 22 procent.

Forskarna bakom studien tror nu att fler patienter med prostatacancer kommer att strålbehandlas.

Studien publicerades i dag, måndag, online av tidskriften Lancet Oncology.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev