Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Strålbehandling ökar risk för infarkt

Publicerad: 13 mars 2013, 21:00

Kvinnor som strålbehandlas för bröstcancer löper ökad risk att drabbas av hjärtinfarkt inom några år, enligt en studie bland svenska och danska kvinnor.


Risken ökade inom fem år efter avslutad strålbehandling och var förhöjd under minst 20 år, enligt resultaten som nu presenteras i New England Journal of Medicine.

– Att behandlingar mot cancer ger biverkningar har vi känt till länge. Men vi har inte vetat exakt vilka doser som ger problem, säger Per Hall, professor i strålningsepidemiologi vid Karolinska institutet och ledare för studien.

Han är förvånad över att effekten av strålbehandlingen visade sig redan efter fem år.

– Det är väldigt tidigt. Tidigare än vi trodde.

Totalt granskades uppgifter om 2 168 kvinnor som genomgick strålbehandling för bröstcancer mellan 1958 och 2001 i Sverige och Danmark. Av dessa drabbades 963 kvinnor av hjärtinfarkt eller dog i ischemisk hjärtsjukdom, och resten var matchade kontrollpersoner.

Forskarna gick igenom uppgifter om hur hög stråldos, mätt i gray, som kvinnorna fick mot hjärtat under behandlingen. Resultaten visar att risken för hjärtinfarkt ökar med drygt 7 procent för varje gray.

– Vi vet inte om effekten på hjärtat blir annorlunda med högre dos under färre behandlingstillfällen, säger Per Hall.

Infarktrisken var inte oväntat störst för de kvinnor som rökte, var överviktiga, hade diabetes eller andra riskfaktorer för hjärtsjukdom vid tidpunkten för behandlingen.

Resultaten visar att det är extra viktigt att tala med bröstcancerpatienter om kost, motion, rökstopp och annat som kan skydda hjärtat, säger Per Hall. Han tycker också att hjärtrisken borde vägas in i läkares behandlingsbeslut för vissa patienter, exempelvis under de konferenser där läkare från olika specialiteter deltar.

– En kardiolog i en multidisciplinär konferens vore en jättebra idé.

Läs abstract:

Sarah Darby med flera. Risc of ischemic heart disease in women irradiated for breast cancer. New England Journal of Medicine, publicerad online den 14 mars 2013. DOI: 10.1056/NEJMoa1209825

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev