Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Stresshormon kopplas till bröstcancer

Publicerad: 14 juli 2015, 13:52

Olle Melander, professor i internmedicin och Mattias Belting, professor i onkologi. Båda vid Lunds universitet och två av forskarna i studien.

Foto: Lunds universitet

En koppling mellan hormonet enkefalin och ökad risk för bröstcancer har nu påvisats av Lundaforskare.


Ämnen i artikeln:

BröstcancerStress

Antistresshormonet enkefalin är ett i blodet fritt cirkulerande hormonämne med smärt- och ångestdämpande egenskaper. Hormonet förstärker även immunförsvaret.

- Kopplingen till immunförsvaret får oss att tro att det även har betydelse för andra typer av cancer, säger onkologiprofessor Mattias Belting.

Den nya studien visar att det finns ett statistiskt samband mellan en låg nivå av ett antistresshormon, enkefalin, och en ökad risk för kvinnor att utveckla bröstcancer. Bland kvinnor med den lägsta nivån av enkefalin var det en tre- till femfaldigt högre risk att drabbas av bröstcancer jämfört med kvinnor med den högsta halten av hormonet.

- Det är ett av det starkaste samband man någonsin har beskrivit vad gäller nivån av en markör i blodet och framtida cancerrisk, säger Mattias Belting.

Studien visade även att kvinnor med hög självupplevd stress hade en lägre nivå av hormonet i blodet. Ärftliga faktorer kan också ligga bakom en lägre nivå av hormonet i blodet.

Tidigare har det saknats direkta biologiska förklaringsmodeller till eventuella samband mellan stress och cancerrisk.

- Tillsammans med tidigare djurstudier och vår studie på människor lägger vi faktiskt fram en möjlig förklaring ett sådant samband. Nu hoppas vi utveckla en markör utifrån det här fyndet och kunna identifiera kvinnor som har en ökad risk, där man då bör ge behandling i form av livsstilsåtgärder, säger Belting.

Djurstudier har visat att hormonet dels kan förstärka immunförsvarets aktivitet mot cancerceller och dels ha en direkt tumörhämmande effekt.

Enligt forskarna visar studien på ett statistisk samband. Det återstår att konstatera ett orsakssamband mellan en låg nivå av hormonet och en direkt effekt på tumörutveckling.

- Vi vill i framtida studier också titta på hormonets roll vid andra cancersjukdomar, säger Mattias Belting.

Undersökningen är gjord på blodprov från drygt 1 900 kvinnor i Malmö. En efterföljande kontrollstudie i en grupp på 1 500 kvinnor stärkte studiens resultat.

Här kan du läsa abstract till studien:

Olle Melander med flera. Stable peptide of the Endogenous Opioid Enkephalin Precursor and Breast Cancer Risk. Journal of Clinical Oncology, publicerad online 13 juli 2015. DOI: 10.1200/JCO.2014.59.7682.

Ämnen i artikeln:

BröstcancerStress

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev