Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Stressigt arbete ger inte cancer

Publicerad: 15 februari 2013, 10:32

De som känner press på jobbet drabbas inte av cancer oftare än andra. Det är slutsatsen i en delvis svensk analys i tidskriften British Medical Journal.


En europeisk forskarsammanslutning har tittat på hur risken för cancer påverkas av så kallad "job strain", en form av stress som innebär höga krav på jobbet kombinerat med liten kontroll över det man gör.

Stress kan trigga produktionen av inflammationsämnen i kroppen och man vet också att det finns en koppling mellan kronisk inflammation och risk för cancer. Men den metaanalys som nu gjorts tyder alltså på att jobbstress av den här typen inte spelar någon avgörande roll för risken att drabbas.

Metaanalysen omfattar 12 studier med mer än 116 000 från början cancerfria personer mellan 17 och 70 år i en rad länder, däribland Sverige. Deltagarna rapporterade jobbrelaterad stress vid studiestart och följdes med hjälp av olika register i 12 år i median. Resultaten visar att drygt 5 700 fall av cancer upptäcktes under uppföljningstiden.

Forskarna fann inget samband mellan stressande arbetsvillkor och en allmän risk för cancer. De kunde inte heller koppla ett stressigt jobb till ökad risk för tarmcancer, bröstcancer, prostatacancer eller lungcancer. De med låga krav och stor kontroll hade samma risk att drabbas som dem med höga krav och liten kontroll, visade det sig.

Även om mindre stress på jobbet utan tvivel skulle öka det psykiska och fysiska välbefinnandet hos den arbetande befolkningen, så har det sannolikt ingen stor betydelse för cancerbördan i samhället, skriver forskarna. De understryker dock att resultaten inte säger något om hur andra typer av psykisk stress påverkar risken för cancer.

Bakom studien står bland andra forskare vid Karolinska institutet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Jönköpings universitet, Mittuniversitetet och Uppsala universitet.

Läs mer om studien:

Katriina Heikkilä med flera. Work stress and risk of cancer: meta-analysis of 5700 incident cancer events in 116 000 European men and women. British Medical Journal, publicerad online 7 februari 2013.

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News