Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Strul med namn försenar efterlängtad lungmedicin

Publicerad: 21 oktober 2015, 09:50

Foto: Thinkstock

Det efterlängtade nya lungcancerläkemedlet Nivolumab BMS godkändes redan i juli, men sjukvården får vänta på att läkemedlet lanseras då det först måste byta namn.


Ämnen i artikeln:

LungcancerLäkemedel

– Det är olyckligt att det blir en sådan här försening. Vi i sjukvården struntar egentligen i vad läkemedlet heter. Vi bryr oss mest om vilka indikationer den generiska substansen har, i detta fall nivolumab, säger Jan Nyman, onkolog och ordförande i Svenska lungcancerstudiegruppen.

I juli blev PD1-hämmaren nivolumab godkänd inom EU för behandling av icke-småcellig lungcancer av skivepiteltyp för patienter som tidigare fått cytostatika. Läkemedlet fick handelsnamnet Nivolumab BMS, trots att exakt samma läkemedel en månad tidigare blivit godkänt vid avancerat melanom under namnet Opdivo.

Att samma läkemedel godkänns under två olika namn är tämligen unikt men förklaras i detta fall av att företaget Bristol-Myers Squibb bedömde att det var det snabbaste sättet att få bägge indikationerna godkända.

Ansökan om godkännande lämnades in vid bägge indikationerna i september 2014. Men för att få en försnabbad godkännandeprocess, vilket bara var möjligt för en indikation, i detta fall melanom, beslutade företaget att ansöka med två separata produktnamn. Beslutet togs i samråd med läkemedelsmyndigheten EMA för att så snabbt som möjligt tillgängliggöra läkemedlet.

Godkännandet för lungcancer kom snabbare än väntat. Men bolaget har inte valt att tillgängliggöra Nivolumab BMS i Sverige. I stället inväntar nu företaget en process där lungcancerindikationen förs över till Opdivo, vilket har varit planen från början. Överföringen beräknas vara helt klar i november och sedan kan Opdivo börja säljas på indikationen lungcancer i Sverige.

På Bristol-Myers Squibb säger man att det fanns en möjlighet att lansera tidigare vid lungcancer under namnet Nivolumab BMS. Då skulle samma process med så kallat ordnat införande i samverkan ha satts igång som redan har gjorts för Opdivo vid melanom.

– Det är utmanande att säga om det hade gått snabbare om vi startat införandeprocessen med Nivolumab BMS. Det sättet vi valde tyckte vi utifrån patientens perspektiv var optimalt och smidigast för alla inblandade parter. Det är viktigt att få en skyndsam och jämlik introduktion vid lungcancer och vi ser det som självklart för landstingen att det är samma varunamn oavsett om det är lungcancer eller melanom, säger Nicholas Backman, ansvarig för Market Access och samhällskontakter på Bristol-Myers Squibb i Sverige.

Men införandet hade kunnat gå snabbare, anser Mikael Svensson, handläggare vid NT-rådet vid Sveriges Kommuner och Landsting.

– Vi hade parallella processer riggade för melanom och lungcancer, även om jag inte kan garantera att någon av processerna ej försinkats om vi jobbat samtidigt. Men nu fick vi för tillfället lägga lungcancer åt sidan, säger Mikael Svensson.

Enligt honom hade det kunnat gå att få en preliminär rekommendation klar till sjukvården att använda Nivolumab BMS vid lungcancer i oktober. Nu får sjukvården i stället vänta till tidigast efter årsskiftet.

– Situationen är speciell. Nu finns det möjligen en risk att man på olika håll i vården gör olika värderingar kring att använda Opdivo utanför godkänd indikation vid lungcancer, säger Mikael Svensson.

Relaterat material

”Vi måste vända på varje sten för att hitta bättre immunterapier”

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

LungcancerLäkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev