Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Studie ändrar standard vid gallcancer

Publicerad: 6 juni 2017, 12:57

Leif Klint, onkolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Foto: Carl-Magnus Hake

Nya resultat som kan ändra behandling vid tjocktarms- och gallblåsecancer. Det är två saker som onkologen Leif Klint lyfter fram inom mag-tarmcancer från årets kongress.


Ämnen i artikeln:

Kolorektal cancerASCO

– Det har varit lite stiltje inom gastrointestinal cancer på senare tid. På årets kongress har det börja hända lite mer, även om det inte varit några extrema kioskvältare, säger Leif Klint, som är verksam vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Den stora höjdpunkten inom området var en stor så kallad poolad studie där forskare testade om tre månaders cytostatikabehandling var ett acceptabelt alternativ jämfört med dagens standard med sex månaders behandling. Detta som understödjande behandling efter kurativt syftande operation av tjocktarmscancer med spridning till lymfkörtlar. Se separat artikel här.

Studien presenterades på plenarsessionen där de enligt arrangören fyra viktigaste studierna på kongressen lyfts fram. Leif Klint håller med forskarnas slutsats att resultaten öppnar för att använda den kortare behandlingen hos patienter med relativt låg risk för återfall.

– Det här är en viktig studie och det är en stor vinst om man kan minska biverkningar. Jag har haft flera patienter som blivit förtidspensionärer på grund av neuropatiska biverkningar och det har andra kollegor också haft. Sedan hade jag kanske hoppats på att resultaten i studien varit mer entydiga. Det fanns till exempel vissa skillnader beroende på vilka typer av cytostatika patienterna fick, säger han.

En studie, kallad Bilcap, vid gallgångs- och gallblåsecancer tror han också har stor chans att  ändra praxis. Den visade att patienter som fick understödjande behandling med cytostatikumet kabecitabin fick en ökad överlevnad från i snitt 36 månader till 51 månader, jämfört med bara kirurgi.

– Den här skillnaden blev inte statistiskt säkerställd förrän man korrigerade för prognosfaktorer. Hittills har det inte funnits någon etablerad adjuvant behandling vid denna sjukdom, så detta kommer nog bli en ny standard som andra nya behandlingar kommer jämföras mot, säger Leif Klint.

Vid magsäckscancer framhåller han två studier. I den ena undersöktes en något modifierad trippelbehandling med cytostatika som ges före och efter kurativt syftande kirurgi. Genom att byta ut epirubicin mot docetaxel minskade återfallsrisken.

– Den nya kombinationen kommer nog bli en ny standard, säger Leif Klint.

Vid spridd magsäcksscancer kom tidiga data för immunterapi med PD1-hämmaren pembrolizumab (Keytruda). Svaret var framför allt bra hos patienter vars tumörer kännetecknades av hög så kallad mikrosatellitinstabilitet.

– Här krymptes tumörerna i runt 60 procent av fallen. Men det fanns aktivitet även utan mikrosatellitinstabilitet. Det ska bli intressant att se hur resultaten står sig i längre och kontrollerade uppföljningar, säger Leif Klint.

Relaterat material

Nya markörer kan hjälpa vid mag-tarmcancer

Mer personlig behandling av mag-tarmcancer

Viktiga rön inom pankreascancer

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Kolorektal cancerASCO

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev