torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Studie bäddar för bredare testning för BRCA-gener

Publicerad: 5 juni 2021, 11:23

Tillägg av parp-hämmaren Lynpaza minskar risken för återfall i BRCA-muterad bröstcancer enligt en randomiserad studie.

Foto: Astra Zeneca

ASCO 2021. Tillägg med olaparib (Lynparza) minskade risken för återfall bland patienter med BRCA-muterad tidig bröstcancer. Troligt att fler nu kommer att testas för mutationen säger svensk överläkare.

Ämnen i artikeln:

Astra ZenecaASCOBröstcancerSahlgrenska universitetssjukhusetLäkemedelMedicinska nyheterNew England Journal of Medicine

Petra Hedbom

petra.hedbom@dagensmedicin.se


Resultaten från studien, där ett 30-tal svenska patienter ingick, presenteras vid Asco-kongressens stora plenarsession. De imponerar på Per Karlsson, professor och överläkare inom onkologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

– Det är en ganska kraftig effekt vi ser och ett steg mot mer målriktad behandling. BRCA visar sig nu vara en viktig biomarkör för val av systemisk behandling vid bröstcancer, säger han. 

Läs även: Genetiskt riktad behandling stort vid bröstcancer 

Det handlar om parp-hämmaren olaparib som i en fas 3-studie av 1 836 patienter visat sig minska risken för återfall. Alla hade HER2-negativ bröstcancer och mutation i någon av BRCA1 eller BRCA2-generna. Samtliga hade genomgått lokal behandling i form av kirurgi eller strålbehandling och behandlats med cytostatika.  

Deltagarna lottades till att få olaparib under ett år eller placebo i tillägg till standardbehandling. Det primära effektmåttet var överlevnad fri från invasiv sjukdom. Detta inträffade för 86 procent av dem som fått olaparib och hos 77 procent hos de i placebogruppen. Mediantiden för uppföljning var 2,5 år.

Mellan 3 och 5 procent av alla bröstcancerfall beräknas ha en BRCA-mutation. I dag testas de som har en känd ärftlighet för mutationen, har trippelnegativ bröstcancer eller är under 40 år när de diagnostiseras med bröstcancer, men enligt Per Karlsson öppnar resultaten för att testa fler.

– Eftersom behandlingen verkar vara ett viktigt tillägg för den här gruppen för att reducera risken för återfall, kan vi behöva göra BRCA testning för fler, säger han.

Totalt skulle det enligt honom handla om mellan 300 och 400 patienter som kan bil aktuella för att få olaparib som adjuvant behandling.

Studien, som också publiceras i New England Journal of Medicine, undersökte också hur stor andel av patienterna som efter tre år överlevt utan att cancern spritt sig till andra delar av kroppen. Detta gällde för 87,7 procent i olaparibgruppen och 80,4 procent i placebogruppen.

Allvarliga biverkningar inträffade för lika många i de båda grupperna. Mindre allvarliga biverkningar var något fler i behandlingsgruppen och inkluderade sådana som redan är kända för olaparib, däribland anemi. Däremot sågs ingen signifikant skillnad i patientrapporterad livskvalitet mellan grupperna.

– Det är inte så konstigt när det handlar om en behandling som ges adjuvant, för säkerhets skull till patienter som inte har kända metastaser. De kanske inte mår bättre i stunden än de som får sockerpiller men gynnsamt är att de heller inte mår så mycket sämre under behandlingen, säger Per Karlsson.

Han noterar att patienterna i studien hade ganska stora tumörer. Per Karlsson hoppas att det kommer studier som undersöker om effekten blir densamma även vid mindre tumörer.

Patienterna i studien inkluderades mellan 2014 och 2019. De behandlades vid 420 kliniker i 23 länder och medianåldern var 43 år.   

Studien finansieras delvis av Astra Zeneca som marknadsför Lynparza.

Läs mer i Abstract:

Andrew Tutt med flera. Adjuvant Olaparib for Patients with BRCA1- or BRCA1-Mutated Breast Cancer. New Englad Journal of Medicine, publicerad online 4 juni 2021. DOI: 10.1056/NEJMoa2105215 

 

■ Följ vår rapportering från Asco 2021 här, där du också hittar vår bevakning av tidigare Asco-möten. 

■ Följ all vår bevakning om medicinska studier och cancer.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev