Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Studie för säkrare prostatadiagnoser

Publicerad: 21 december 2011, 07:56

En omfattande studie ska genomföras för att förbättra diagnostiken rörande prostatacancer. Målet är att kunna skapa ett nationellt screeningprogram.


Alla män, cirka 200 000, mellan 50 och 69 års ålder i Stockholms län och på Gotland ska erbjudas provtagning för prostatacancer. Studiens syfte är att göra proverna så bra att man kan komma bort från dagens PSA-prover och etablera ett screeningprogram över hela landet. Tanken är att säkrare diagnoser och testmetoder ska rensa bort onödiga behandlingar och leda till tidigare upptäckta sjukdomsfall.

Karolinska institutet och Stockholms läns landsting ligger bakom studien som påbörjas i januari 2013 och genomförs sedan under två år.

Med en möjlighet att ställa rätt diagnos kommer vi att kunna rädda många liv och bespara många ett onödigt lidande. Tack vare studiens storlek och tillgången till unika svenska kvalitetsregister för uppföljning kommer vi snabbt att kunna visa på nyttan för både samhället och de enskilda patienterna.  skriver professor Henrik Grönberg och biträdande landstingsråd Lars Joakim Lundquist på DN Debatt.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev