Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Studie kan ändra behandling av bukspottkörtelcancer

Publicerad: 5 juni 2018, 09:18

Fransmannen Thierry Conroy, vid Institute de Cancerologie de Lorraine i Nancy, presenterade resultaten vid en presskonferens under måndagen. Enligt honom var fynden bättre än vad forskarna väntat.

Foto: Lotta Fredholm

Understödjande behandling med en tuffare kombination av cytostatika verkade kunna förlänga medianöverlevnaden med hela 20 månader hos patienter som genomgått potentiellt botande kirurgi mot cancer i bukspottkörteln, enligt en ny studie.


Ämnen i artikeln:

pankreascancerASCO

– Resultaten är väldigt bra jämfört med standardbehandling, säger Bobby Tingstedt, kirurg vid Skånes universitetssjukhus i Lund och ordförande i nationella vårdprogramgruppen för bukspottkörtelcancer.

Cancerformen är en av de absolut värsta. De flesta patienter upptäcks för sent när tumören redan har spridit sig. Och även hos de 10 till 20 procent som går att operera i kurativt syfte är det få som verkligen blir botade.

I den nya studien har läkare i Frankrike och Kanada lottat nästan 500 patienter vid flera sjukhus i länderna till att efter kirurgi få en mer konventionell cytostatikabehandling med gemcitabin eller den mer experimentella kombinationen mFolfirinox.

Mediantiden som patienterna klarade sig utan återfall i sjukdomen var runt 13 månader jämfört med 22 månader.  Detta återspeglades i överlevnadssiffror på i median 35 och 54 månader. Överlag var biverkningarna svårare men enligt forskarna ändå hanterbara i gruppen som fick den nyare behandlingen.

Studiens försteförfattare, Thierry Conroy, presenterade de nya resultaten vid en presskonferens på Asco-kongressen under måndagen.

– Så här bra resultat har vi inte haft för denna patientgrupp någonsin, och denna behandlingsregim bör kunna bli standard för patienter som har tillräckligt god status, sade han.

Även Ascos expert Andrew Epstein var mycket positiv, men lyfte biverkningsproblematiken.

– Det kan vara frestande att ge denna behandling till alla. Den är tuff och det gäller att välja de patienter som tål den. Men resultaten är väldigt goda nyheter för de som drabbas av denna fruktansvärda sjukdom, sadehan.

Resultaten ”verkar” trovärdiga, enligt den svenske experten Bobby Tingstedt.

– mFolfirinox använder vi redan till yngre patienter och ibland före kirurgi som neoadjuvant behandling. Överlevnaden i kontrollgruppen stämmer också överens med vad som nyligen visats i en annan stor studie på området.

Men det är för tidigt att säga om de nya resultaten ändrar praxis, anser han.

– Än så länge är fynden preliminära. Förhoppningsvis går det att säga något mer konkret när siffrorna kan analyseras mer noga. Kanske behöver resultaten upprepas i en ny studie, säger Bobby Tingstedt.

Läs abstract till studien:

Thierry Conroy med flera. Unicancer GI PRODIGE 24/CCTG PA.6 trial: A multicenter international randomized phase III trial of adjuvant mFOLFIRINOX versus gemcitabine (gem) in patients with resected pancreatic ductal adenocarcinomas. J Clin Oncol 36, 2018 (suppl; abstr LBA4001)

CARL-MAGNUS HAKE, LOTTA FREDHOLM

Ämnen i artikeln:

pankreascancerASCO

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev