Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Studie klarlägger träningsskydd mot tarmcancer

Publicerad: 13 februari 2009, 15:56

De som motionerar som mest har nästan en fjärdedels mindre risk för att drabbas av cancer i tjocktarmen jämfört med dem som tränar som minst, enligt en ny metaanalys.

Ämnen i artikeln:

Tarmcancer

Det har tidigare varit känt att träning är kopplat till skydd mot tarmcancer. Men ingen uppskattning av storleken på skyddseffekten har gjorts på senare tid, enligt forskare från Washington University i St Louis, USA.

I en ny metaanalys beräknar forskarna nu att risken är 24 procent mindre att drabbas av cancerformen hos den fjärdedel av befolkningen som tränas mest jämfört med den fjärdedel som tränar allra minst.

Forskarna gick igenom 52 studier om sambandet mellan träning och tarmcancer. Undersökningarna sträcker sig från 1984 fram till juni 2008. Det gör den till den mest omfattande analysen av sambandet mellan träning och tjocktarmscancer hittills.

Samband mellan träning och minskad risk för tjocktarmscancer gällde oavsett typ av träning.

– Den välgörande effekten av träning kan komma från alla sorter av fysisk aktivitet. Och det gäller för både män och kvinnor, säger Kathleen Y Wolin, en av författarna till metaanalysen i ett pressmeddelande.

Metaanalysen är publicerad i tidskriften British Journal of Cancer.

Andrea Björkman

British Journal of Cancer, publicerad online

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev