fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Studie öppnar för mer tillgänglig immunterapi mot blodcancer

Publicerad: 27 januari 2017, 13:07

I studien testades genetiskt modifierade T-celler på två bebisar med blodcancer.

Foto: Val Altounian/Science Translational Medicine

Behandling med patientspecifika T-celler är en mycket lovande metod mot svårbehandlade former av blodcancer. I en ny studie visar forskare att behandlingen kan förenklas med celler från en donator.

Ämnen i artikeln:

LeukemiLymfom

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


– Det är spännande att se de här första resultaten. De visar att vi så smått närmar oss en produkt som i framtiden enkelt och mer kostnadseffektivt skulle kunna ges till alla patienter med leukemi eller lymfom, säger Angelica Loskog, adjungerad professor i immunterapi vid Uppsala universitet.

Behandlingar med genetiskt modifierade T-celler, så kallade Car T-celler, är ett av huvudspåren inom det heta forskningsfältet immunterapi mot cancer. Genom att ta ut T-celler från en patient, förstärka deras tumörcellsdödande förmåga, odla upp dem och sedan återföra dem till patienten kan tumören i vissa fall helt försvinna när alla andra behandlingsförsök misslyckats.

I den nu aktuella studien har forskare i Storbritannien testat ett lite annorlunda koncept med Car T-celler på två bebisar som fått terapiresistent återfall i akut lymfatisk leukemi. Svårigheten var här bland annat att det var svårt att få fram tillräckligt med T-celler från de två barnen för att kunna göra en konventionell Car T-cellsbehandling.

I stället använde forskarna celler från en donator och som också modifierats för att minska risken för så kallad transplantat-mot-värdsjukdom, då de nya cellerna angriper den nya kroppens friska vävnader.

Efter behandlingen försvann tumören helt hos barnen och de kunde sedan få blodstamcellstransplantation, vilket gjort att de varit sjukdomsfria under en lång tid.

Enligt Angelica Loskog återstår dock en hel del utveckling innan metoden kan bli en rutinbehandling och då man skulle kunna använda celler från en cellbank.

– Även om man inte behöver göra patientspecifika celler för varje patient så är behandlingen ändå ganska komplex. Det behövs till exempel högre doser av cytostatika innan man ger T-cellerna och man måste göra en benmärgstransfer efteråt. Men här pågår en utveckling och jag tror att detta till slut kan bli en behandling utan allt för komplicerade protokoll, främst för patienter som ska genomgå benmärgstransplantationer efteråt, säger hon.

Läs abstract till studien:

Waseem Qasim med flera. Molecular remission of infant B-ALL after infusion of universal TALEN gene-edited CAR T cells. Science Translational Medicine, publicerad den 25 januari 2017. Doi: 10.1126/scitranslmed.aaj2013

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev