Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Studie på oralcancer bekräftar nyttan av lymfkörtelkirurgi

Publicerad: 31 maj 2015, 12:34

Asco 2015. Att i förebyggande syfte ta bort lymfkörtlarna på halsen vid tidig oralcancer utan påvisbar lymfkörtelmetastasering ger både ökad överlevnad och minskad risk för återfall.

Ämnen i artikeln:

SkivepitelcancerASCO

Det visar resultat från en stor indisk studie som presenterades under söndagens plenarföreläsning på det årliga Asco-mötet i Chicago. Enligt forskarna är det här den första konklusiva studien som visar att förebyggande kirurgi kan rädda liv och att den metoden borde vara standardbehandling internationellt.

I studien jämförde forskarna två randomiserade grupper på totalt 500 patienter med skivepitelcancer i munhålan. En grupp där lymfkörtlarna på halsen avlägsnades direkt i samband med den första canceroperationen, så kallad elective neck dissection, END, och en annan grupp där man väntade med att ta bort lymfkörtlarna till dess patienten fått återfall, så kallad therapeutic neck dissection, TND.

De som fick den förebyggande metoden END hade en treårsöverlevnad på 80 procent, jämfört med 67,5 procents överlevnad bland dem som fick TND. Dessutom gav END behandlingen en minskning i risken för återfall eller död. I siffror kan detta beskrivas som att det var åtta färre dödsfall för varje 15 färre återfall i END gruppen.

– Så vitt jag vet används END på de flesta håll i Sverige när det gäller tidig oralcancer utan påvisbar lymfkörtelmetastasering, speciellt tungcancer som utgör knappt 50 procent av all oralcancer i Sverige. Resultaten är ändå intressanta eftersom en så omfattande studie ger stöd för ett förhållningssätt som vi redan tillämpar, säger Göran Laurell, professor i oto-rhino-laryngologi vid Uppsala universitet, till Dagens Medicin.

Här kan du läsa abstract till studien:

Anil D'Cruz med flera. Elective versus therapeutic neck dissection in the clinically node negative early oral cancer: A randomised control trial (RCT). Journal Of Clinical Oncology 33, 2015 (suppl; abstr LBA3).

KARIN SVENS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev