Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Stulna: Namnen på framtidens Nobelpristagare

Publicerad: 23 februari 2011, 09:12

Stulna: Namnen på framtidens Nobelpristagare

Foto: Grafik: Elin Brander.

Extremt känslig information om vilka som kan få Nobelpriset i medicin har försvunnit från Nobelkommittén. Världens mest prestigefyllda pris riskerar att få sitt anseende skadat.


Fem inbundna gröna böcker samt en dator med mycket detaljerad information över möjliga Nobelpristagare i fysiologi eller medicin har försvunnit. Böckerna och datorn, som tillhör Nobelkommittén, innehåller inte bara namn på Nobel­pris­kandidater utan även motiveringar och resonemang som visar hur Nobel­kommittén tänker kring priset och olika kandidater.

Göran K Hansson, sekreterare i den Nobelkommitté som utser pristagarna i fysiologi eller medicin, är till en början mycket förtegen och vill inte kommentera uppgifterna. Men efter en dags betänketid säger han:

– I samband med ett inbrott förra året försvann ett utrednings­material angående förra årets pris­tagare. Vi är väldigt ledsna över det som hänt och jag uppmanar verk­ligen den som har tillgång till detta material att omedelbart lämna det till polisen.

Hur gick inbrottet till?

– Det vill jag inte gå in på, men jag hoppas och tror att både allmänheten och forskarvärlden förstår att det inte går att skydda sig mot brott i alla situationer. Våra ledamöter måste kunna ta med sig material hem. Vi kan inte ha polisbevakning dygnet runt.

Att Göran K Hansson inte vill berätta hur materialet stals kanske inte är så konstigt, eftersom det försvann i samband med ett inbrott – i en bil. De känsliga uppgifterna hade lämnats i bilen av kommitténs ordförande, Klas Kärre. Bilen stod parkerad på Blasieholmen i Stockholms innerstad.

– Det är väldigt, väldigt dumt att lämna värdesaker i bilen. Det borde alla känna till vid det här laget, säger Cecilie Nergaard, analytiker på polisens kriminalunderrättelsetjänst i Stockholm city.

När Göran K Hansson konfronteras med uppgifterna erkänner han att det var så det gick till.

Hur omdömesgillt är det att lämna den här typen av uppgifter i en bil?

– Sett i efterhand var det naturligtvis inte bra, men det fanns personliga omständigheter som kan förklara agerandet, men som jag inte vill redogöra för här, säger Göran K Hansson.

– Den här typen av material är normalt inlåst på kansliet och hemma hos ledamöterna, men problemet är att vi måste kunna transportera det och då finns risken att vi blir utsatta för brott.

Riskerar denna stöld att på något sätt skada Nobelprisets anseende?

– Det är en ny procedur varje år och dessa uppgifter rör förra årets pristagare. Och som sagt tror jag att man förstår att det är svårt att helt skydda sig mot brott.

Dagens Medicin har inte lyckats få kontakt med Klas Kärre som är utom­lands.

Viktigaste upptäckten ska prisas

Nobelpriset i fysiologi eller medicin är ett av de fem pris som instiftades tack vare Alfred Nobels testamente. Enligt Alfred Nobel skulle priset gå till den eller dem som under det gångna året ”har gjort den viktigaste upptäckten inom fysiologins eller medicinens domän”. 

Nobelpris i fysiologi eller medicin har delats ut sedan starten 1901. Under flera år, framför allt under de båda världs­krigen, delades inget pris ut.

Av de 196 personer som hittills fått priset är endast tio kvinnor. 

Senaste årens pristagare­

2006
Andrew Z Fire och Craig C Mello, USA, för upptäckten av RNA-interferens.

2007
Mario R Capecchi, USA, Sir Martin J Evans, Stor­britannien, och Oliver Smithies, USA, för upptäckten av hur embryo­nala stam­celler kan användas för att stänga av och slå på specifika gener.

2008
Harald zur Hausen, Tysk­land, Françoise Barré-Sinoussi och Luc Montag­nier, båda Frank­rike, för upptäckten av de virus som orsakar liv­moder­hals­cancer respektive hiv.

2009
Elizabeth Blackburn, Carol Greider och Jack Szostak, USA, för upptäckten av hur kromosomerna skyddas av telomerer och enzymet telomeras.

2010
Robert G Edwards, Stor­britannien, för utvecklandet av in vitro-fertilisering.

Relaterat material

Stölden kan ha legat bakom avslöjande

Fullkomligt bisarr antydan

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev