Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Sundsvall kortade svarstider på patologen

Publicerad: 30 maj 2018, 09:40

Foto: Thinkstock

RÄTTAD. Patologen på sjukhuset i Sundsvall gick från en av de sämsta till en av de bästa. Med hjälp av bland annat undersköterskor har svarstiderna minskat från 28 dagar till 5.


Ämnen i artikeln:

Region Västernorrland

År 2014 tog det 28 dagar i snitt innan en patient som lämnat vävnadsprov till patologen fick svar. Laboratoriet hann inte med.

– Då blev det stopp i flödet, vilket i sin tur skapade en massa spilltid. Kontaktsjuksköterskor och läkare kunde inte gå vidare med sina arbetsuppgifter, medan sekreterarna fick ägna en stor del av sin tid åt att svara i telefon från oroliga patienter, säger Lena Karlsson, överläkare och länsverksamhetschef för onkologi, sjukhusfysik, patologi, mammografi vid Region Västernorrland, i ett pressmeddelande från Regionalt cancercentrum norr.

En analys visade att laboratoriet var underbemannat. Trots kärvt ekonomiskt läge fick Lena Karlsson klartecken att dra över budgeten och anställa tre biomedicinska analytiker till. Dessutom anställdes tre undersköterskor som fått utbildning i vissa moment.

Deras viktigaste uppgift är att bädda för vävnadbitarna genom att lägga dem i koppar med paraffin, som kyls ner och snittas upp till patologerna, förklarar Ingela Pirttilä, enhetschef för patologen, för Dagens Medicin.

– Alla arbetsuppgifter behöver inte formell utbildning. Undersköterskorna kan också arkivera klossar och glas och registrera prover i vårt laboratoriesystem.

Svarstiderna började minska och 2018 är de nere i lite drygt fem dagar.

Nu har laboratoriet 16 biomedicinska analytiker och tre undersköterskor. Patologerna är inte fler än tidigare men det är fler unga ST-läkare. Andelen sjukskrivna som tidigare låg på 15 procent har sjunkit till 3,3 procent.

– Det är roligt att se att personalen trivs och kommer till jobbet , säger Ingela Pirttilä.

Rättelsen i artikeln gäller siffrorna för hur länge patienterna fick vänta på sina vävnadprover tidigare. Skillnaden mellan nu och då är ännu större än vad som uppgavs i pressmeddelandet från RCC.

SUSANNA PAGELS

Ämnen i artikeln:

Region Västernorrland

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev