Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Sus kritiseras för cancerköer

Publicerad: 21 januari 2020, 10:35

Foto: Emil Langvad/Bildbyrån

Väntetiden till operation för cancerpatienter vid Skånes universitetssjukhus är så lång att den fått allvarliga konsekvenser för patienterna, enligt Ivo, rapporterar Ekot. De långa väntetiderna har i vissa fall gjort att det varit för sent att ge patienten en botande behandling.

Ämnen i artikeln:

Skånes universitetssjukhuspankreascancerRegion SkåneIvoLasarettet i Ystad

Ivo har granskat väntetiden under första halvåret förra året för patienter med cancer i levern eller bukspottkörteln, som Skånes universitetssjukhus tar emot från hela Södra sjukvårdsregionen.

Av de 115 patienter som kategoriserades som högt prioriterade på grund av sitt allvarliga sjukdomstillstånd, var det bara 25 som fick operation inom den tid som anges i de standardiserade vårdförloppen.

– Det har också inneburit att vissa patienter, där man från början var inne på en kurativ behandling, har fått övergå till palliativ vård, säger Malin Peterson, inspektör Ivo, till Ekot.

Ivo kräver nu att Region Skåne redovisar hur sjukvården i ett långsiktigt perspektiv ska komma tillrätta med de långa väntetiderna.

Per Ola Kimblad, biträdande förvaltningschef på Skånes universitetssjukhus, säger i ett pressmeddelande att ledningen är medveten om problemen och sedan lång tid arbetar för att åtgärda dem.

Som oftast är den huvudsakliga orsaken till för långa väntetider brist på anställda sjuksköterskor, i det här fallet anestesisjuksköterskor.

– Det är en viktig och eftertraktad kompetens som vi konkurrerar med andra vårdgivare om, säger Per Ola Kimblad.

Sjukhuset har vidtagit olika åtgärder, bland annat neddragningar av andra typer av operationer och flytt av operationer till lasarettet i Ystad. Sjukhuset har också tagit hjälp från andra sjukhus både i Sverige och utomlands.

– Vi använder dessutom tillfälligt andra arbetssätt, som att bemanna vissa operationssalar med anestesiläkare istället för anestesisjuksköterskor, säger Per Ola Kimblad.

Men enligt sjukhusets egna prognos för den närmaste tiden kommer situationen forsatt ändå att vara svår.

– Alla berörda chefer har detta som sin högst prioriterade fråga. Vi gör vårt yttersta för att förbättra situationen för de drabbade patienterna, säger Per Ola Kimblad.

I granskningen har Ivo även tittat på väntan till operation för cancer i kvinnors yttre könsorgan, där sjukhuset tar emot patienter från hela landet. Där konstaterar myndigheten att patienterna får vård inom utsatt tid.

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev