onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Sväljbar ballong skvallrar om cancerrisk

Publicerad: 22 januari 2018, 14:00

Ballongen har ett knottrigt utseende för att enklare samla in celler från matstrupen.

Foto: Case Western Reserve University School of Medicine

En ballong som sväljs kan användas för att hitta förändringar i matstrupens slemhinna som ökar risken för cancer. Fynden är publicerade i tidskriften Science Translational Medicine.


Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Den minimalinvasiva metoden har testats på närmare 90 patienter i USA. Syftet var att upptäcka sjukdomen Barretts esofagus, där cellerna i nedre delen av matstrupen förändras. I obehandlad form övergår ofta sjukdomen till elakartad cancer och mer än 80 procent av dem som får cancerformen dör fem år efter diagnos.

Enligt de amerikanska forskarna kan den sväljbara ballongen bli ett alternativ till endoskopi som huvudsakligen används i dag för screening. Då förs en böjlig och styrbar slang ned i matstrupen för att ta cellprov. Endoskopi är dyrt och dessutom tycker många patienter att undersökningen är obehaglig, menar forskarna.

Ballongen är inpackad i en mindre kapsel i samma storlek som en läkemedelstablett. Genom att kapseln sväljs kommer man enklare åt den nedre delen av matstrupens slemhinna, skriver forskarna. Ballongen är kopplad till en tunn silikonkateter och pumpas upp inne i kroppen. Under några minuter svabbar ballongen matstrupens insida och samlar in celler. Därefter tömmer man ballongen på luft och den dras åter in i kapseln och halas ut genom munnen med hjälp av katetern.

Proverna från ballongen undersöktes med en särskild analysteknik som forskarna tagit fram. Den går ut på att detektera särskilda genförändringar i cellerna från matstrupen. Enligt resultaten var sensitiviteten över 90 procent, vilket betyder att nästan alla fall av Barretts esofagus upptäcktes. Man kunde också identifiera friska personer, det vill säga att specificiteten var bra.

Ingen av deltagarna i studien uppfattade undersökningen som obehaglig eller smärtsam. Vissa hade dock svårt att svälja kapseln och forskarna vill därför förbättra dess design ytterligare framöver.

De flesta deltagarna var vita män. Det är därmed inte säkert att fynden kan generaliseras till andra etniska grupper och kvinnor, skriver forskarlaget och lyfter detta som en svaghet med resultaten.

Läs mer i abstract:

Helen Moinova med flera. Identifying DNA methylation biomarkers for non-endoscopic detection of Barrett’s esophagus. Science Translational Medicine, publicerad online den 17 januari 2018. DOI: 10.1126/scitranslmed.aao5848

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev