Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Cancer

Sverige rasar i cancerforskning

Publicerad: 17 April 2015, 10:52

Foto: Thinkstock

Från en 9:e till en 15:e plats på tio år, enligt Cancerfondsrapportens rankning.


Även om svensk cancerforskning fortfarande är av hög klass håller Sverige på att bli förbisprunget av andra europeiska länder, skriver Cancerfonden i sin kommande rapport som Dagens Medicin har tagit del av.

När fonden 2006 för första gången lät ranka världens 20 ledande cancerforskningsnationer hamnade Sverige på 9:e plats. Under åren har landet sedan dalat för att i år återfinnas på 15:e plats, att jämföra med fjolårets 14:e plats. Och våra nordiska grannar har börjat komma i fatt. Norge har tagit sig in på en 20:e plats och Danmark, som i år ligger på plats 18, ligger bakom en större andel av de 5 procent mest citerade artiklarna.

I sin rapport tar Cancerfonden upp en rad faktorer som den anser bidra till den svenska kräftgången och gör även jämförelser med Schweiz (plats 12), Nederländerna (plats 9) och Danmark. Till skillnad från Sverige har de tre länderna en generös grundfinansiering av forskningen:

”Detta gör att forskargrupperna kan fokusera mer på det vetenskapliga arbetet än att skriva ansökningar. De kan även planera långsiktigt och ge sig på mer riskfyllda projekt.”

Andra framgångsfaktorer är tryggare anställningsformer för forskare och mer självständiga universitet, skriver Cancerfonden som till stor del lutar sig mot en tidigare utgiven rapport från Vetenskapsrådet som också påpekar att Sverige har ett förhållandevis svagt akademiskt ledarskap.

Men, frågar Cancerfonden retoriskt:

”Kan vi inte nöja oss med att den spetsforskning som görs på annat håll så småningom även kommer Sverige till del och att vi i stället satsar resurser på mer tillämpad forskning?”

Nej, blir svaret. Framstående forskning bidrar till Sveriges allmänna välstånd men det finns också ett samband mellan framstående forskning och hög kvalitet på både diagnos- och behandlingsmetoder i sjukvården.

Cancerfondsrapporten publiceras den 22 april.

Läs även intervjun med Klas Kärre, ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd, härintill.

Rankningen

■ Bygger en metod som kallas bibliometri som förenklat går ut på att räkna hur många artiklar som publicerats i vetenskapliga tidskrifter och hur många gånger artiklarna sedan har citerats av andra forskare.
■ Är precis som tidigare år utförd av Vetenskapsrådet.
■ Bygger på artiklar som i Web of Science klassas som oncology men innefattar inte artiklar som publicerats i allmänmedicinska tidskrifter som exempelvis BMJ, JAMA och Lancet.Källa: Cancerfonden

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev