Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Tablett krympte hudtumör

Publicerad: 6 juni 2012, 21:01

ASCO 2012 Det nya läkemedlet vismodegib ledde till att tumören krympte hos en del patienter med aggressiv basalcellscancer.


Ämnen i artikeln:

BasaliomHudcancer

Basalcellscancer, eller basaliom, är den vanligaste hudcancerformen och är oftast godartad. Men vid en sällsynt, aggressiv form kan tumören växa sig så stor att den inte går att ta bort kirurgiskt och då har det heller inte funnits någon annan behandling.

Det nya läkemedlet, vismodegib, verkar genom att blockera en signalväg som är muterad i cancercellerna, vilket gör att den okontrollerade celldelningen kan hejdas.

I studien där vismodegib nu testats deltog 104 patienter i USA, Europa och Australien. Hos 33 av patienterna hade sjukdomen spritt sig och resterande 71 hade lokalt avancerad sjukdom. Studien hade ingen kontrollgrupp utan samtliga patienter fick behandling med vismodegib som ges i tablettform.

Resultaten visar att tumörerna krympte betydligt hos 30 procent av patienterna som hade spridd sjukdom, och hos 43 procent av dem med lokalt avancerad sjukdom.

Hos 21 procent av patienterna med lokalt avancerad sjukdom försvann tumörerna helt. Det är dock för tidigt att säga om dessa patienter blivit botade.

Lindrigare biverkningar som muskelspasmer och trötthet förekom hos 30 procent av patienterna, och 25 procent fick allvarliga biverkningar som ledde till att sju patienter avled.

Resultaten presenteras i den nya utgåvan av New England Journal of Medicine.

En uppdaterad analys av samma studie presenterades på den nyligen avslutade cancerkongressen ASCO i Chicago, USA. Enligt denna krympte tumören markant hos 60 procent av patienterna med lokalt avancerad basalcellscancer respektive 49 procent av patienterna med spridd sjukdom.

Studien, som sponsrats av läkemedelsföretaget Genentec, har legat till grund för godkännande för vismodegib i USA. Ansökan om godkännande har skickats till den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

Läs studiens abstract:

Aleksandar Sekulic med flera. Efficacy and safety of vismodegib in advanced basal-cell carcinoma. New England Journal of Medicine, publicerad den 7 juni 2012.

HANNA ODELFORS

Ämnen i artikeln:

BasaliomHudcancer

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev