Cancer
Tabletter ger effekt på mantelcellslymfom
Publicerad: 3 juni 2022, 12:01
Cancerformen drabbar en grupp B-lymfocyter.
Foto: Getty Images
ASCO 2022. Tillägg med tablettbehandlingen ibrutinib i första linjen förlänger kraftigt tiden utan förvärrad sjukdom för äldre med mantelcellslymfom, visar nya resultat.
– Det blir en påtaglig förbättring med ibrutinib och fynden kan komma att förändra svensk praxis på området, säger Mats Jerkeman som är onkolog och överläkare vid Skånes universitetssjukhus i Lund.
Han är medförfattare till den randomiserade studien som presenteras på årets Asco-möte i Chicago. Samtidigt sker publicering i tidskriften New England Journal of Medicine.
– Det tog lång tid att få studien klar, uppföljningen varade i mer än sju år. Därför känns det extra kul att resultaten är så pass bra, säger Mats Jerkeman.
Läs också: Immunterapi får ny roll vid Hodgkins lymfom
Här deltog 523 obehandlade patienter med mantelcellslymfom, en relativt ovanlig cancerform som drabbar en grupp B-lymfocyter som normalt finns i lymfkörtlarna. Deltagarna var 65 år eller äldre och ingen var aktuell för en autolog stamcellstransplantation. Patienterna kom bland annat från Skånes universitetssjukhus i Lund.
Alla behandlades utefter nuvarande standard med en kombination av cd20-hämmaren rituximab och bendamustin, som är ett cytostatikum. Därefter fick hälften tillägg med antingen placebo eller ibrutinib (Imbruvica) samtidigt som underhållsbehandling med rituximab fortsatte. Imbruvica är en så kallad BTK-hämmare och blockerar ett enzym som är viktigt för B-lymfocyternas överlevnad.
Det primära effektmåttet var progressionsfri överlevnad, tiden utan att sjukdomsbilden förvärras. Den låg på 80,6 månader i median inom gruppen som fått ibrutinib medan motsvarande siffra för kontrollgruppen var 52,9 månader i median när en uppföljning skedde efter i median sju år.
Totalöverlevnaden var liknande mellan de två studiegrupperna.
– Det är något utav en besvikelse. Förhoppningen var att ibrutinib även skulle förlänga överlevnaden, säger Mats Jerkeman.
Den förbättrade effekten med BTK-hämmaren kom till priset av fler svåra biverkningar som låg på nästan 82 procent inom gruppen. Det handlade bland annat om lunginflammationer och neutropeni, det vill säga att antalet neutrofiler i blodet minskade.
I Sverige insjuknar uppemot 120 personer årligen i mantelcellslymfom. De äldre står för runt 75 procent av fallen och skulle kunna bli aktuella för BTK-hämmaren, uppskattar Mats Jerkeman. Läkemedlet är redan i dag godkänt – men inte subventionerat – för att behandla patienter som drabbas av återfall i mantelcellslymfom.
Patienterna i studien hade spridd sjukdom i stadium två, tre eller fyra. De kom bland annat från USA och flera länder i Europa. Randomiseringen skedde mellan 2013 och 2014. Studien är finansierad av läkemedelsföretaget Janssen.
Läs mer i abstract:
Följ vår rapportering från ASCO 2022 här, där ni också hittar vår bevakning av tidigare Asco-möten.
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?
Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.