torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

TLV nobbar banbrytande myelomläkemedel

Publicerad: 30 november 2017, 10:34

Läkemedlet Darzalex (daratumumab) anses vara ett viktigt framsteg inom behandling av multipelt myelom. Men 1,5 år efter att läkemedlet godkändes i EU nekas det nu subvention av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket TLV.

Ämnen i artikeln:

TLVMyelomLäkemedelLäkemedelsföretag

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Myndigheten anser att kostnaden för vunna så kallade kvalitetsjusterade levnadsår är för hög för de två aktuella indikationerna som företaget Janssens sökt subvention för, dels monoterapi efter att patienter prövat två andra behandlingar, dels i tidigare behandlingsskede i kombination med läkemedlet Velcade (bortezomib).

I TLV:s beslut framförs kritik mot företagets hälsoekonomiska beräkningar. Myndigheten menar att det finns stor osäkerhet som rör behandlingseffekt i förhållande till de relevanta jämförelsealternativen på både kort och lång sikt.

På Janssen håller vd Lars Johansson inte med.

– Beslutet innebär att vi har helt olika sätt att analysera det långsiktiga värdet av läkemedlet. Nu kan följden bli fördröjd introduktion av nya effektiva behandlingar, vilket går ut över patienterna, säger han i ett pressmeddelande från företaget.

Dagens Medicin har tidigare skrivit om att Janssen i sent skede dragit tillbaka Darzalex från en hälsoekonomisk bedömning i monoterapi i det så kallade klinikläkemedelsprojektet, ett beslut som enligt bedömare både inom landstingen och på TLV fördröjt ett eventuellt införande av läkemedlet.

Om Darzalex nu ska kunna få en bredare användning i sjukvården måste först en överenskommelse slutas med NT-rådet vid Sveriges Kommuner och Landsting. På Janssen avser man återuppta denna dialog.

Relaterat material

Janssen drar tillbaka Darzalex

Ny milstolpe i behandlingen av myelom

Lovande fas 3-data för antikropp mot myelom

Tumme upp för lovande myelomläkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev