Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Tobiaspriset till KI-professor

Publicerad: 21 februari 2011, 10:55

Foto: Jacob Forsel

10 miljoner kronor av prispengarna går till leukemiforskning.


Tobiaspriset 2011 går till KI-professorn Hans-Gustaf Ljunggren. Han belönas för sitt arbete med att förbättra immunterapi och behandling av leukemipatienter som fått benmärgstransplantation.

Hans-Gustaf Ljunggren och hans forskargrupp har undersökt hur donatorns benmärg ska väljas ut för att öka chansen att kroppens egna mördarceller ska reagera på mottagarens cancerceller. Forskargruppen ska försöka behandla med enbart mördarceller i stället för att byta ut hela benmärgen. Prissumman kommer att finansiera dessa studier.

Motiveringen lyder  ”för hans studier av NK-celler i en forskningslinje som från nydanande upptäckter inom basal cellulär immunbiologi har lett till identifiering av sjukdomsmekanismer och innovativa metoder i syfte att förbättra immunterapi och benmärgstransplantation”.

Enligt ett pressmeddelande från Kungliga vetenskapsakademien tycker Hans-Gustaf Ljunggren att priset är viktigt för att han över huvud taget ska kunna pröva dessa nya behandlingsmetoder.

– Det vackra med Tobiaspriset är att det möjliggör att gå hela vägen från upptäckt till möjlig terapi i patienter. Här finns det annars lite av ett hål i forskningsfinansieringen i Sverige, säger Hans-Gustaf Ljunggren i pressmeddelandet.

Tobiaspriset delas ut av Kungliga vetenskapsakademien, och består dels av ett personligt pris på 100 000 kronor, och dels av ett forskningsanslag på 2 miljoner kronor per år i fem år.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev