Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Trådlös modul ska ge säkrare och mer effektiv cancervård

Publicerad: 21 juni 2010, 13:33

Trådlös modul ska ge säkrare och mer effektiv cancervård

Foto: Sjuksköterskan Linda Jakobsson står vid den trådlösa cytostatikamodulen. Foto: Johan Werner

Den trådlösa enheten för cellgiftsbehandling ger både säkrare och effektivare vård, menar Ursula Falkmer, verksamhetschef vid onkologkliniken vid Länssjukhuset Ryhov i Jönköping som börjat använda utrustningen.


Ökad patientsäkerhet, ökad patientnärhet och en bättre arbetsmiljö; det är tre vinster som Ursula Falkmer framhäver med den nya trådlösa läkemedelsenheten.

Efter ett års utbildning av läkare och onkologsjuksköterskor vid onkologiavdelningen, samt farmaceuter vid apoteket, är onkologkliniken vid Länssjukhuset Ryhov i Jönköping igång med att använda den trådlösa läkemedelsenheten Cytodos/Elas.

Cytostatikamodulen fungerar som så att läkaren skriver ordinationen i en trådlös enhet och sänder den digitalt till apoteket för tillverkning. När läkemedelspåsen är klar skickas den från apoteket till kliniken samtidigt som ett elektroniskt meddelande går till avdelningen.

– Nu slipper vi handskrivna kurer på cytostatikapapper. Alla 200 regimer finns inmatade i modulen, när det kommer nya så lägger man in dem. Risken för att patienten ska få fel dos minimeras och vi slipper all faxhantering, säger Ursula Falkmer.

När cellgiftet ska ges, rullas vagnen med den trådlösa enheten in till patienten.

– Fördelen är att sjuksköterskan kan ta med allt hon behöver till patienten. Du har en trådlös arbetsplats skräddarsydd för cytostatika-behandling. Sjuksköterskan kan hela tiden läsa i sin manual på skärmen, se ordinationen, läsa journalen och dokumentera direkt, säger Ursula Falkmer.

När behandlingen är utförd slängs slangar, påsar och rester av cytostatika i ett slutet system som förpackar resterna.

– Det här är en miljövinst, också med tanke på att det har skett en fördubbling av cytostatika-användningen på fem år, säger Ursula Falkmer.

Cytodos/Elas

IT-systemet Cytodos är utvecklat i Norge och består av tre delar. En del använder läkaren för dosering av cytostatika och tillsatser, en del använder apoteket för beredning och en separat modul, Elas, används av sjuksköterskan vid medicinering.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev