torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Tredimensionell teknik gav färre falska cancerlarm

Publicerad: 26 april 2013, 13:48

Med hjälp av att kombinera tredimensionell röntgen med vanlig röntgen missar man färre cancrar och får färre falska larm vid mammografiscreening, enligt en ny studie.


Metoden tomosyntes är en sorts skiktröntgen där bilder av det område som ska undersökas tas från olika vinklar och sammanställs av en dator.

Nu har en forskargrupp jämfört användning av tomosyntes i kombination med vanlig tvådimensionell mammografi med att enbart använda den konventionell tvådimensionella mammografin vid screening för bröstcancer.

I en studie som publicerats i Lancet screenades 7 292 kvinnor för bröstcancer. Totalt upptäcktes 59 fall av cancer.

Cirka två tredjedelar av fallen upptäcktes både när de två metoderna kombinerades och när enbart tvådimensionell mammografi användes, men en tredjedel av fallen missades när enbart standardmammografi användes.

I studien framkom också att det upptäcktes färre falska fall när de två metoderna kombinerades. När de två metoderna kombinerades uppstod 73 falska larm. När enbart standardmammografi användes var det 141 gånger som en falskt positiv diagnos ställdes.

Studien är den första som gjorts med tomosyntes på en större grupp kvinnor som ingått i ett screeningprogram.

Forskarna bakom artikeln efterlyser nu randomiserade studier för att få en bättre uppfattning om hur kombinationen av tredimensionell och tvådimensionell mammografi skiljer sig i resultat jämfört med enbart tvådimensionell mammografi vis screening för bröstcancer.

Läs abstract:

Stefana Ciatto med flera. Integration of 3D digital mammography with tomosynthesis for population breast-cancer screening (STORM): a prospective comparison study. Publicerad I Lancet Oncology, doi:10.1016/S1470-2045(13)70134-7

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev