Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Triplett av läkemedel utmanar högdosterapi vid myelom

Publicerad: 5 juni 2022, 15:10

Genom att fortsätta ta flera cykler av läkemedel mot myelom, däribland lenalidomid, uppnåddes samma överlevnad som hos patienter som fick initial högdosbehandling.

Foto: Mikael Johnsson, Getty Images

ASCO 2022. Tidig högdosbehandling och stamcellsåtergivning vid myelom håller sjukdomen bättre i schack än utökad läkemedelsterapi. Men på sikt är fördelen mindre klar. Det är slutsatserna i en randomiserad studie från USA.


Ämnen i artikeln:

MyelomLunds universitetMedicinska nyheterHematologiASCO

– Resultaten är intressanta om än lite komplexa att tolka. Jag hade förväntat mig en överlevnadsfördel i gruppen som fick tidig högdosbehandling, säger Markus Hansson, professor i hematologi vid Lunds universitet och ordförande i nationella vårdprogramgruppen för myelom. 

Det har länge funnits förhoppningar om att man med nyare typer av läkemedel kan överge den initiala strategin med att om möjligt ge krävande högdosbehandling med cytostatika och stamcellsåtergivning till patienter som nyinsjuknar i myelom. 

Läs också: Patentutgång på lenalidomid kan spara hundratrals miljoner 

Tidigare studier har inte lyckats rucka på det etablerade konceptet med tidig högdosbehandling. Och det tycks inte den nya studien göra heller, även om beskeden i frågan inte är helt enkla. 

Forskare lottade 720 patienter till att efter en startbehandling med läkemedlen lenalidomid, bortezomib och dexametason antingen fortsätta denna behandling i ytterligare cykler eller att få högdosbehandling med stamcellsåtergivning. Därefter gavs lenalidomid som kontinuerlig underhållsbehandling. 

Med högdosbehandlingen klarade sig patienterna betydligt längre utan att sjukdomen försämrades, i median 67 månader, jämfört med 42 månader i gruppen som fick fortsatt läkemedelsbehandling. 

Men trots denna stora skillnad i initialt mätt så kallad progressionsfri överlevnad var det alltså ingen skillnad i total överlevnad mellan grupperna. Den låg på runt 80 procent efter fem år.

Markus Hansson tror att frånvaron av överlevnadsskillnad beror på den rad nya alternativ för återfallsbehandling som kommit på senare år, vilket gynnat bägge grupper i studien.  

– Men förmodligen tar de alternativen slut snabbare i gruppen som inte fick initial högdosbehandling och kanske hade man sett en skillnad i överlevnad om man följt deltagarna under längre tid, säger han.

Tidig högdosbehandling var som väntat förknippat med sämre livskvalitet, men livskvaliteten återhämtade sig sedan och låg något över den i gruppen som fick utökad läkemedelsbehandling i början under hela den efterföljande perioden av underhållsbehandling.  

För Markus Hanssons egen del påverkar inte resultaten synen på att högdosbehandling är den bästa initiala strategin för patienterna som tål sådan.

– Det finns dock patienter som inte vill ha högdosbehandling och då är det ju bra att kunna tala om för dem att det finns mycket bra alternativ att få i stället, säger han.

Han konstaterar också att studien inte speglar behandlingen som den ser ut i dag, då man numera också lägger till antikroppen daratumumab i startbehandlingen. 

– Kanske är det så att en läkemedelsbehandling som inkluderar denna antikropp gör att man skulle kunna vänta med högdosbehandling, men det vet vi inte. Snart kommer det också att starta spännande studier där man i stället för högdosbehandling  prövar att ge behandling med så kallade car T-celler eller med bispecifika antikroppar, säger Markus Hansson. 

Studien presenteras i dag, den 5 juni, på den pågående Asco-kongressen i USA, där den lyfts fram på den prestigefulla plenarsessionen. Resultaten publiceras också samtidigt i New England Journal of Medicine. 

Myelom är en av de vanligaste blodcancersjukdomarna och orsakas av tumöromvandling av plasmaceller i benmärgen. Varje år insjuknar runt 600 personer i Sverige i sjukdomen, som inte betraktas som botbar. Överlevnaden har dock ökat markant på senare år till följd av bättre behandling. 

Den aktuella studien har finansierats bland annat av de federala myndigheterna National Heart, Lung, and Blood Institute och National Cancer Institute i USA.

Följ vår rapportering från ASCO 2022 här, där du också hittar vår bevakning av tidigare Asco-möten

Läs abstract: 

Paul Richardson med flera. Triplet Therapy, Transplantation, and Maintenance until Progression in Myeloma. New England Journal of Medicine, publicerad online den 5 juni 2022. DOI: 10.1056/NEJMoa2204925 

 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev