Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Tufft att leva upp till nya riktlinjer

Publicerad: 21 mars 2013, 08:13

Stora investeringar, enorma utbildningsinsatser och förändringar i praxis. Det blir tufft för sjukvården att leva upp till de nya kraven i Socialstyrelsens riktlinjer för prostata-, bröst-, och kolorektalcancervården.


Stora investeringar krävs om alla sjukhus ska leva upp till de nya skärpta kraven på multidisciplinär konferens för alla patienter.

Det säger Stefan Emdin, professor i kirurgi och över­läkare vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

– Multidisciplinär konferens använder vi redan i ganska hög utsträckning i bröstcancersjukvården i dag men när det nu skrivs in att målnivån är 100 procent samtidigt som det definieras vad som ska ingå i en sådan konferens så kommer inte alla sjukhus att klara att leva upp till det. Det krävs stora investeringar i så fall, säger han.

Stefan Emdin pekar också på att patienter i stadium II med aggressiv tumörtyp föreslås få läkemedelsbehandling inför operation – vilket i så fall kräver förändring av praxis.

– I dag är det främst Stockholm som gör det här.

Nya rutiner krävs också för att leva upp till kravet att metastaser ska analyseras biologiskt för att se om de har förändrats under sjukdomsförloppet.

– Det har inte varit praxis tidigare men det är en viktig åtgärd, säger Stefan Emdin.
Patienter med en till tre meta­staser i lyftkörtlarna ska – utöver operation – ha lokal strålbehandling.

– Det är stora överlevnadsvinster med det, säger Stefan Emdin.

Han tillägger att strålbehandling är dyrt, men att Socialstyrelsen samtidigt också anser att behandlingstiderna ofta kan kortas.

Relaterat material

Skräddarsydd behandling kräver ny kostsam utrustning

Stopp för överbehandling av män

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev