tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Tumme upp för ”vävnadsoberoende” läkemedel

Publicerad: 15 augusti 2019, 09:29

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA rekommenderar att läkemedlet Vitrakvi (larotrectinib) ska godkännas för framskriden cancer med en speciell mutation.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Det är första gången som myndigheten utfärdar en sådan rekommendation där ett cancerläkemedel kan användas oavsett vilken vävnad tumören utgår från. Huvudsaken är att tumören bär på en viss genförändring, i detta fall i genen för enzymet TRK. Sådana genförändringar förekommer i 0,5 till 1 procent av tumörerna vid de flesta vanliga cancersjukdomar.

Dagens Medicin har tidigare skrivit om de övertygande resultaten för larotrectinib där olika typer av framskridna tumörer med genförändringen krympte efter behandling, se länk nedan.

Enligt EMA svarar drygt två tredjedelar av patienterna på behandlingen. Efter ett år kvarstår behandlingssvaret hos tre fjärdedelar.

Det nya läkemedlet är tänkt att användas som monoterapi hos vuxna och barn med icke-operabel solid cancer där tumören bär på genförändringen och där andra bra behandlingsalternativ saknas.

De vanligaste biverkningarna är trötthet, stegring av leverenzymer, yrsel, förstoppning, anemi och kräkningar.

För att rekommendationen om godkännande formellt ska innebära marknadstillstånd för Vitrakvi måste den först antas officiellt av EU-kommissionen.

Relaterat material

Nytt läkemedel krympte alla möjliga tumörer

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev