Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Tumör-dna i blod speglade förändringar vid spridd bröstcancer

Publicerad: 25 mars 2013, 14:23

Att mäta cirkulerande tumör-DNA i blod tycks vara en bättre metod för att övervaka behandling av metastaserande bröstcancer, jämfört med att mäta flera andra tumörmarkörer. Den slutsatsen dras i en pilotstudie i New England Journal of Medicine.


Vid bröstcancer med metastaser är det viktigt att monitorera behandlingens effekt, vilket kan göras med hjälp av olika bildtekniker eller biomarkörer.

Enligt de brittiska forskarna bakom den nya studien finns det dock behov av bättre biomarkörer.

I studien kommer de alltså fram till att det är mer effektivt att detektera tumör-DNA som cirkulerar fritt i blodet än att mäta tumörmarkörerna CA 15-3 respektive cirkulerande tumörceller i blod.

Forskarna jämförde dessa tre analysmetoder hos 30 kvinnor som behandlades för metastaserande bröstcancer. De följde samtidigt behandlingseffekten med hjälp av bilder från datortomografiska undersökningar.

För att mäta cirkulerande tumör-DNA i patienternas blod identifierade forskarna vissa genetiska variationer hos tumören och designade sedan individuella analyser för kvinnorna.

Resultaten visar att cirkulerande tumör-DNA kunde detekteras hos 97 procent av kvinnorna. Motsvarande siffra för markörerna CA 15-3 och cirkulerande tumörceller var 78 respektive 87 procent.

Detektion av cirkulerande tumör-DNA visade sig också korrelera bättre med förändringar i tumörbördan än de två andra analysmetoderna.

I en ledarkommentar i anslutning till artikeln i New England Journal of Medicine beskrivs detektion av tumör-dna i blod som en metod med  anmärkningsvärd potential .

Kommentarsförfattarna påpekar dock att det återstår att se om metoden kan användas för att ta bättre hand om patienter och att ytterligare studier behövs.

Sarah-Jane Dawson med flera. Analysis of Circulating Tumor DNA to Monitor Metastatic Breast Cancer. New England Journal of Medicine, publicerad online 13 mars 2013. DOI: 10.1056/NEJMoa1213261

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev