Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Tumörer blir tydliga med optiskt ljus

Publicerad: 24 augusti 2012, 06:28

AVHANDLING. En malign tumör som märkts med en fluorescerande vätska är lättare att hitta. Med optiskt ljus får kirurgen hjälp att se hur tumören har brett ut sig.


Ämnen i artikeln:

HjärntumörGlioblastom

– Vid operation gör kirurgen en biopsi och måste vänta på svaret för att veta om all malign vävnad tagits bort. Med fiberoptiksonden syns vilken vävnad som är malign och behandlingsbeslut kan tas snabbare, säger Neda Haj-Hosseini, doktorand vid institutionen för medicinsk teknik vid Tekniska högskolan, Linköpings universitet.

Neda Haj-Hosseini visar i sin avhandling hur fluorescensspektroskopi kan hjälpa neurokirurger att se skillnad på frisk vävnad och tumörvävnad. Patienten får dricka en juice med 5-aminolevulinsyra, 5-ALA, som ackumuleras i tumörvävnad och gör tumören synlig vid belysning. Vid operationen använder kirurgen en fiberoptiksond. Signalerna från sonden är kvantitativa och mäter om vävnaden är frisk eller malign. Kirurgen får hjälp med att se tumörens utsträckning och kan lättare besluta om den kan tas bort.
– Tumörresektionerna kan bli mer noggranna och patienterna kan kanske leva några månader längre jämfört med om de behandlas med konventionell kirurgi, säger Neda Haj-Hosseini.

I avhandlingen har fiberoptiksonden använts vid 22 operationer på patienter med glioblastom, snabbt växande och mycket maligna hjärntumörer. Vid jämförelse med andra metoder, till exempel ultraljudsnavigering, har resultaten varit positiva. Dock behövs ytterligare studier för att bekräfta hur väl metoden fungerar.

ÅSA WIKSTEN

Ämnen i artikeln:

HjärntumörGlioblastom

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev