Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Tumörer på möss ska ge skräddarsydd behandling

Publicerad: 22 mars 2012, 14:04

Genom att transplantera tumörer från cancer­patienter till möss hoppas forskare i Göteborg kunna skräddarsy behand­lingen – och hitta helt nya läkemedel.


När nya läke­medels­substanser testas används vanligen odlade tumör­celler i provrör, eller så testas behandlingen på djur med tumörer som är typiska för djurarten.

­– Konceptet att transplantera människors tumörer till möss är inte helt nytt, men än så länge har det inte gjorts i så stor skala, säger Göran Stenman, professor och föreståndare för nybildade Sahlgrenska Cancer Center i Göteborg.

Han samarbetar bland annat med forskare i USA, som redan har runt 15 möss som bär på transplanterade tumörer. Där handlar det om en slags elakartade körtel­tumörer, som är mycket svåra att odla. Nu testas ett antal läkemedel som påverkar en gen hos tumörerna, genom att råttorna får det injicerat eller i dricksvattnet.

Göran Stenman och hans kollegor vid Sahlgrenska Cancer Center håller nu på att dra igång ett mycket större projekt. Tanken är att redan i vår börja ta tumör­material från patienter, och transplantera till så kallade Scid-möss, som har ett defekt immunförsvar och därmed inte stöter bort transplantaten.

– Då får vi unika möjligheter att studera läkemedlens effekter, säger Göran Stenman.

Det handlar om att testa befintliga läkemedel och olika kombinationer, men även att prova ut helt nya substanser.

– Vi tror att framtidens cancer­behandling kommer att bestå, inte av ett biologiskt aktivt läke­medel, utan av en cocktail av flera som stänger av olika signalvägar i cellerna. Då får vi bättre effekt och minskar risken för resistens­utveckling.

På sikt är målet att transplantera tumörer för att ta fram skräddar­sydda behandlingar  –  det vill säga testa vilka läkemedel eller kombinationer som biter på en specifik tumör, från en viss individ, och sedan ge behandlingen till patienten. Men dit är vägen ännu lång.

– Vi måste få tumören att växa ut på musen, och hinna testa läkemedlen tillräckligt snabbt. Har patienten en snabbväxande lungcancer kan man ju inte vänta, utan får börja med konventionell behandling. Men kanske kan man hinna få fram en skräddarsydd behandling att sätta in i ett senare skede, när tumören kommer tillbaka eller ger metastaser, hoppas Göran Stenman.

Flera forskargrupper är involverade i projektet, vilket har underlättats genom bildandet av Sahlgrenska Cancer Center som invigs i juni. Här arbetar redan nu grundforskare och kliniska cancer­forskare sida vid sida.

– Det underlättar gemensamma projekt. Tack vare centret har vi lyckats rekrytera de internationellt etablerade cancerforskarna Göran Landberg och Jonas Nilsson till Göteborg. De är drivande i det här projektet, säger Göran Stenman.

Han hoppas att så många som möjligt av sjukhusets patienter som behandlas för bröst- och lungcancer, och i ett senare skede huvud-hals- och ben- och mjukdelstumörer, ska kunna lämna tumörmaterial att transplantera till mössen. Troligtvis kommer det att innebära något hundratal patienter per år.

LISA JACOBSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev