Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Tunga politiker positiva till screening för prostatacancer

Publicerad: 18 mars 2009, 12:43

Screening för prostatacancer bör införas om det finns evidens för att den har effekt. Det anser Kenneth Johansson (c), ordförande i riksdagens socialutskott, med anledning av uppgifter om att PSA-test minskar risken för obotlig prostatacancer.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

I går, tisdag, presenterade forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg uppföljningsdata från en studie som gjorts på 20 000 svenska män, där hälften fått göra regelbundna tester för PSA, prostataspecifikt antigen.

Redan för två år sedan presenterades tidiga resultat från studien som uppföljningen nu bekräftade, nämligen att regelbundna PSA-tester minskar insjuknande i metastaserande prostatacancer.

Studien från Göteborg ingår i en kommande stor europeisk studie. Men redan Göteborgsforskarnas siffror har fått Kenneth Johansson att bli entusiastisk.

– Jag har pratat med Socialstyrelsens generaldirektör och de kommer att kasta sig över den här rapporten och analysera den, säger han.

Kenneth Johansson påpekar att ett beslut om eventuell screening på nationell nivå inte tas av politiker i regering och riksdag, utan att det är Socialstyrelsen som i så fall får komma med en rekommendation om att screening bör införas.

Tycker du att screening bör införas?

– Där måste professionen göra en bedömning. Men om du har evidens så absolut.

Men, poängterar Kenneth Johansson, screening kan ha många negativa effekter också, som falskt positiva svar och överdiagnostisering.

– Det finns en risk att man tar i för mycket.

Uppgifterna från Göteborgsstudien fick också socialminister Göran Hägglund (kd) att i går uttala sitt stöd för tanken på screening för prostatacancer.

– Min förhoppning är att vi ska komma fram till en situation där vi screenar män, sade han till TV4:s Nyheterna.

Jonas Andersson (fp), ordförande i Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvårdsutskott, har öppnat för att regionen skulle kunna införa screening, med anledning av studieuppföljningen från Göteborg.

Enligt Sveriges Radio Göteborg har han dock ingen uppfattning om hur dyrt det skulle bli att genomföra sådana masstester.

Fotnot: Uppgifterna i texten ovan gäller inte de studieresultat som i dag, onsdag, publiceras i New England Journal of Medicine, och som visar att PSA-screening ger sänkt dödlighet i prostatacancer. I stället syftar de på svenska delresultat från samma studie som kommer att presenteras på den pågående europeiska urologikongressen i Stockholm.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev