Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Cancer

Tungviktare ger sig på Cancerfonden

Publicerad: 10 April 2018, 10:26

Cancerläkarna Peter Nygren och Gustav Ullenhag riktar samma kritik mot Cancerfondens slutsatser om betydelsen av ojämlik vård som Dagens Medicin framfört.

Cancerfonden får mer kritik för sin slutsats att 2 900 lågutbildade dör varje år på grund av ojämlik vård. Två tungviktare inom cancerforskningen kallar rapportens slutsatser för ”ett tillfälligt olycksfall i arbetet”.


Ämnen i artikeln:

Akademiska sjukhuset

”Det är högst sannolikt att den högre cancerdödligheten hos de låg­utbildade beror på att deras utgångsläge är sämre och inte på ojämlik tillgång till effektiva behandlingar”, skriver Peter Nygren, professor i onkologi vid Uppsala universitet och överläkare i onkologi vid Akademiska sjukhuset, och Gustav Ullenhag, docent i onkologi vid universitetet och överläkare i onkologi vid Akademiska, i en debattartikel i Upsala Nya Tidning, UNT, i söndags.

Liknande kritik framförde Dagens Medicins vetenskapsredaktör Carl-Magnus Hake efter att Cancer­fonden kommit med sin rapport den 21 mars.

Cancerfonden lät i sitt pressmeddelande förstå att 2 900 liv skulle kunna sparas årligen om cancervården gav lika bra vård åt lågutbildade som högutbildade, något som Carl-Magnus Hake ifrågasatte starkt. Han framhöll det positiva med att bekämpa hälsoklyftor men menade att Cancerfonden genom att överdriva sjukvårdens roll vad gäller hälso­klyftor, riskerar att skapa misstro mot sjukvården i förfördelade grupper.

Även de två debattörerna i UNT konstaterar att lågutbildade i högre grad är rökare och får mer svår­behandlad cancer, som lungcancer, medan högutbildade oftare diagnostiseras med cancer där pro­gnosen är bättre, som bröst- och prostatacancer och melanom.

Peter Nygren och Gustav Ullenhag säger sig vara förvånade över att Cancerfonden, som alltid annars betonar vetenskaplig kvalitet, valde att framställa resultaten som den gjort i sin rapport.

Dagens Medicin har frågat Cancer­fonden om de är beredda att ändra sin slutsats. Men det är man inte, enligt press- och PR-chefen Agnes Palinski. Cancerfonden kommer varken att ändra i pressmeddelandet eller i rapporten och inte heller uppgiften om att mortaliteten är 35 till 40 procent högre hos cancer­patienter med låg utbildning jämfört med dem med högst utbildning, dödstal som i själva verket gäller på populationsnivå.

Cancerfonden har inte för avsikt att bemöta kritiken i Dagens Medicin eftersom den inte framfördes i en debattartikel. I dag onsdag den 11 april publicerades en replik i UNT där Jan Zedenius, överläkare och medicinsk sakkunnig på Cancerfonden, framhåller vårdens ansvar för att överbrygga socioekonomiska skillnader i dödlighet i cancer.

Vidare anser han att den mediala diskussionen kring rapporten inte ”gått överstyr” för att den enligt kritikerna ensidigt ska ha fokuserat på vårdens ansvar.

Artikelnär uppdaterad den 11 april kl 9.53 angående repliken från Cancerfonden.

Relaterat material

Cancerfonden: Utbildning påverkar risken att dö i cancer

SUSANNA PAGELS

Ämnen i artikeln:

Akademiska sjukhuset

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev