Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Två månaders extra överlevnad av bröstcancermedicin vid mjukdelscancer

Publicerad: 30 maj 2015, 12:43

Eribulin är en variant av ett ämne som först hittades i havssvampar.

Foto: Thinkstock

Asco2015. En ny fas 3-studie visar att bröstcancerläkemedlet eribulin förlänger överlevnaden för patienter med avancerad liposarkom eller leiomyosarkom jämfört med dakarbazin.

Ämnen i artikeln:

BröstcancerSarkomASCO

Enligt forskarna är det här den fas 3-studien som visar på ökad överlevnad för patienter med den här aggressiva och svårbehandlade formen av mjukdelscancer.

I dag är läkemedlet eribulin, eller Halaven, godkänt för att behandla lokalt framskriden eller metastaserande bröstcancer, men har också prövats i kliniska studier mot avancerad mjukdelscancer. På Asco-kongressen presenterades nya resultat från den senaste kliniska studien.

De patienter som behandlades med cytostatikumet dakarbazin, som normalt används för behandling av avancerad mjukdelssarkom, hade en total överlevnad på 11,5 månader. Hos de patienter som istället fick bröstcancermedicinen eribulin var överlevnaden 13,5 månader.

Patrick Schöffski, chef för avdelningen för medicinsk onkologi vid universitetssjukhuset Leuven i Belgien och ansvarig för studien, säger i ett pressmedelande från Asco:

– Mjukdelssarkom är relativt ovanliga och kan vara mycket svårbehandlade. Prognosen för patienter som försämras trots att de har genomgått två eller fler behandlingar, är mycket dålig och en två månaders ökning i överlevnad för dessa patienter är betydande.

I studien ingick 452 patienter med avancerad liposarkom eller leiomyosarkom som behandlades med antingen eribulin eller dakarbazin. Alla patienter hade cancer som hade förvärrats efter en eller flera tidigare behandlingar.

Eribulin är en så kallad mikrotubuliinhiberare, som förhindrar den organisation av mikrotubuli i cellen som krävs för att den ska kunna dela sig. Från början hittades en analog till eribulin i svampdjur.

Cancer som utgår från stödjevävnad i kroppen till exempel brosk, ben, bindväv och muskler kallas sarkom. Mjukdelssarkom är en undergrupp av sarkom och två av dessa är liposarkom från fettväv och leiomyosarkom från muskelvävnad.

I Sverige insjuknar cirka 400 personer per år i sarkom varav cirka hälften är mjukdelssarkom.

Här kan du läsa abstract till studien:

Patrick Schöffski med flera. Randomized, open-label, multicenter, phase III study of eribulin versus dacarbazine in patients (pts) with leiomyosarcoma (LMS) and adipocytic sarcoma (ADI). Journal Of Clinical Oncology 33, 2015 (suppl; abstr LBA10502).

KARIN SVENS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev