lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Två svenska sjukhus till har fått europeisk kvalitetsstämpel för cancervård

Publicerad: 17 maj 2022, 07:49

Skånes universitetssjukhus och Sahlgrenska universitetssjukhuset finns nu bland de 24 cancercentrum i Europa som godkänts som comprehensive cancer centre. Foto: Roger Lundholm/Marie Ullnert

Sverige har nu tre ackrediterade cancersjukhus. I slutet av förra veckan fick både Skånes och Sahlgrenskas universitetssjukhus godkänt som comprehensive cancer centre.

Ämnen i artikeln:

Skånes universitetssjukhusSahlgrenska universitetssjukhusetKarolinska universitetssjukhuset

Susanna Pagels

susanna.pagels@dagensmedicin.se


Sjukhusen ingår därmed i en skara på 24 europeiska sjukhus som kvalitetsstämplats av Organisation of European Cancer Institutes.

”En sådan här ackreditering är ett kvitto på att Sahlgrenska cancer center lever upp till högt ställda krav på hur vård och forskning inom cancerområdet organiseras. Det är också ett kvitto på att vi kan erbjuda våra patienter vård av god kvalitet”, säger Claes Jönsson, chef på område 5 och ordförande i SCC:s ledningsråd, i ett pressmeddelande som gick ut i fredags.

Lyckan är lika stor på Skånes universitetssjukhus som fick besked någon dag tidigare.

”Det är ett långsiktigt arbete att förbättra cancervården och i och med ackrediteringen har vi kommit en bra bit på vägen. Arbetet har redan lett till ett närmare samarbete inom cancervården och cancerforskningen. Detta kommer att gynna patienterna, både i dag och i framtiden”, säger Björn Ekmehag, sjukhuschef på Skånes universitetssjukhus, i ett pressmeddelande från sjukhuset. 

Läs också: Hemlig rapport tar parti om samarbetsproblem

Karolinska universitetssjukhuset var först bland de svenska sjukhusen att år 2020 ackrediteras som comprehensive cancer centre. Ackrediteringen innebär att man uppfyller europeiska kvalitetsstandarder för både vård och forskning, mer precist gäller det prevention, diagnos, behandling, rehabilitering liksom forskning, undervisning och utbildning.

Både SUS och Sahlgrenska har arbetat i flera år för att få ackrediteringen. De flesta sjukhus i Europa som fått godkännandet är särskilda cancersjukhus, förklarar Sahlgrenskas pressmeddelande, medan de svenska från början ingick i befintlig sjukhusorganisation. För Sahlgrenska cancer center skapades därför en särskild organisation ledd av en centrumföreståndare och kort därpå fick det sitt godkännande. I Skåne skapades Skåne university hospital cancer centre som är ett samarbete mellan bland annat sjukhus, universitet, RCC Syd och ASIH.

Ackrediteringen innebär en årlig granskning av OECI cancervården vid respektive centrum. Vart femte år görs en ny ackreditering för att försäkra att centrumet lever upp till kraven.

Läs också: Karolinska först att bli comprehensive cancer centre 

Syftar till lika bra cancervård i Europa

Organisation of European Cancer Institutes, OECI:s, ackrediteringsprogram för comprehensive cancer centre har funnits sedan 2008 och syftar till att alla cancerpatienter i Europa ska ha lika tillgång till högkvalitativ cancervård.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?

Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev