Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Underhållsbehandling med antikropp lovande vid lymfom

Publicerad: 1 juni 2010, 12:05

Asco 2010 Det antikroppsbaserade läkemedlet Mabthera halverade risken för återfall hos patienter med en lågmalign form av lymfom, enligt en ny studie. (Uppdaterad version 9.51)


Läkemedlet Mabthera (rituximab), som slår ut immunsystemets B-celler, används sedan mer än tio år i behandlingen av olika typer av lymfom, det vill säga elakartade tumörsjukdomar som utgår från immunförsvarets lymfocyter.

I en ny studie har en internationell forskargrupp undersökt läkemedlet som underhållsbehandling hos patienter med follikulärt lymfom av stadium III eller IV, hos vilka sjukdomen gått tillbaks efter initial behandling med cytostatika och Mabthera.

Follikulärt lymfom är den vanligaste typen av lågmaligna, mindre  elakartade, lymfom. Runt 250 svenskar insjuknar varje år.

I studien lottades hälften av totalt 1 018 patienter till att få infusionsbehandling med Mabthera varannan månad. Övriga fick ingen extra behandling.

Efter två år var 82 procent i gruppen som fått Mabthera fria från återfall i sjukdomen, jämfört med 66 procent i kontrollgruppen. Det motsvarar en relativ riskminskning på runt 50 procent.

Patienterna som fick Mabthera drabbades av fler infektioner än patienterna i kontrollgruppen. Totalt tio patienter avbröt behandling med Mabthera på grund av biverkningar.

Forskarna bakom studien drar slutsatsen att underhållsbehandling med läkemedlet bör bli standard i den aktuella patientgruppen.

Studien kommer att presenteras på den amerikanska cancerkongressen Asco lördagen den 5 juni. Den har finansierats av läkemedelsföretaget Roche.

Mabthera är ännu inte godkänt för underhållsbehandling av follikulärt lymfom där återfall inte har konstaterats.

Fotnot: I en tidigare version av texten var siffrorna för återfallsfrekvens felaktigt angivna.

Läs abstract:

Presenteras på Asco 2010

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev