Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Uppehåll i behandling hjälpte inte patienter med magtumör

Publicerad: 22 september 2010, 05:59

Läkemedlet Glivec har kraftigt förbättrat behandlingen av tumörsjukdomen Gist. En ny studie visar nu att uppehåll i långvarig behandling ökar risken för återfall.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Gastrointestinala stromacellstumörer, Gist, är en sällsynt cancersjukdom som utgår från mag-tarmkanalen, vanligen från magsäcken.

Sedan läkemedlet Glivec (imatinib) började användas mot Gist har tvåårsöverlevnaden i sjukdomen ökat från 25 till 75 procent, enligt franska forskare bakom en ny studie.

Men samtidigt utvecklar många tumörer resistens mot läkemedlet och en del patienter med stabil sjukdom slutar med behandlingen eftersom de uppfattar att sjukdomen är botad.

Därför har forskarna undersökt vad ett uppehåll i behandlingen betyder för patienterna. De lottade 50 patienter med avancerade tumörer att antingen fortsätta ta Glivec eller upphöra med behandlingen. Alla deltagare hade tumörer som varit kontrollerade med läkemedlet under tre år.

Efter två år hade 80 procent i gruppen som fortsatt behandlingen sluppit vidare tumörtillväxt. Motsvarande siffra i gruppen som gjort uppehåll var 16 procent.

Forskarnas slutsats är att uppehåll i behandling med Glivec bara ska göras om patienten drabbas av kraftiga biverkningar eller inom ramen för kliniska studier.

Studien publiceras i dag, onsdag, i tidskriften Lancet Oncology.

Läs abstract till studien:

Lancet Oncology, publicerad online den 22 september 2010.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev