söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Uppsala satsar på teledermatoskopi

Publicerad: 23 april 2021, 08:22

Bilder av hudförändringen tas med mobilkamera och dermatoskop.

Foto: Getty Images

Nu inför även Region Uppsala teledermatoskopi med förhoppningen att diagnostisera hudcancer snabbare och på ett säkrare sätt.

Ämnen i artikeln:

HudRegion UppsalaRegion StockholmAkademiska sjukhusetSocialstyrelsenHudcancerMalignt melanomSkivepitelcancerBasaliomPrimärvård

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


– Det är ett mycket glädjande beslut då vi vet att snabb upptäckt och behandling är av stor betydelse när det gäller hudcancer, säger Malin Sjöberg-Högrell (L), sjukhusstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Med teledermatoskopi kan hudförändringar bedömas på distans. Primärvårdsläkare tar bilder av hudförändringen med mobilkamera och dermatoskop och skickar sedan bilden till en dermatolog för granskning. På flera håll i landet används redan tekniken, däribland i Stockholm vilket Dagens Medicin har skrivit om. 

Och nu hoppar alltså även Region Uppsala på tåget. Planen är att införandet ska ske stegvis i en pilotstudie och sedan breddinföras på samtliga vårdcentraler. En förstudie startar nu i höst. 

Sjukhusdirektören vid Akademiska sjukhuset kommer ta fram en projektplan för införandet, i enlighet med rekommendationen från Regionalt Cancercentrum och Socialstyrelsen.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev