Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

USA-data pekar på könsskillnader vid huvud-halscancer

Publicerad: 2 juni 2018, 07:50

Vid årets Asco-kongress inleddes presskonferenserna med en amerikansk studie om att kvinnor med huvud-halscancer fick mindre intensiv cancerbehandling än män. Orsaken är oklar.


Ämnen i artikeln:

ASCO

Ursprungstanken var att studera vilka patienter med huvud-halscancer som hade mest nytta av aggressiv behandling och samtidigt minimera biverkningarna för de som riskerade att avlida av behandlingen. I detta arbete använde forskarna en matematisk modell, som tidigare har utvärderats för andra slags cancer, som bröstcancer och prostatacancer. Men nu fick resultaten forskarna att höja på ögonbrynen.

När de från sjukhusets registerdata inkluderande sammanlagt 884 patienter med huvud-halscancer, varav 223 kvinnor, kunde de konstatera att 35 procent av kvinnorna fick intensiv cytostatikabehandling, medan siffran för män var 46 procent. För strålbehandling var skillnaderna också tydliga, 60 procent av kvinnorna strålades jämfört med 70 procent av männen.

– Vi letade inte efter könsskillnader, så resultatet var oväntat, säger studiens försteförfattare Jed Katzel, onkolog vid Kaiser Permanente Northern i Santa Clara, Kalifornien, USA.

Behandlingen utvärderades i den ovan nämnda modellen, som tar hänsyn till faktorer som ålder, kön samt stadie och lokalisation av tumören. Utifrån dessa data gick det att beräkna risken för att patienten ska avlida av sin cancer eller av annan anledning. Måttet kallas omegakvot och Jed Katzel visade enligt vilken formel denna beräknas, se bild.

– Man kan beskriva måttet genom två exempel. För en person med en långsamväxande tumör som bor i ett krigsområde och dagligen riskerar att sprängas i luften är cancern inte det stora problemet, och därför har personen ett lågt omegavärde. Men för en person som bor stillsamt på landet och drabbas av aggressiv cancer är situationen annorlunda, och den personen har då ett högt omegavärde, förklarade Jed Katzel när han presenterade sitt föredrags ”viktigaste bild”.

För kvinnor var omega-kvoten nästan dubbelt så hög som för män. En förklaring som forskarna tar upp är att män oftare än kvinnor drabbas av cancer relaterad till humant papillomvirus, hpv, som har förhållandevis god prognos.

– En annan anledning skulle kunna vara att det handlar om mycket tuffa behandlingar och frågan är då vilka patienter som väljer att genomgå dessa och vilka som väljer att låta bli. Det krävs mer forskning och vi kommer att analysera våra data noggrant för att vi ska kunna slå fast om det är så att kvinnor får mindre behandling än män, säger Jed Katzel.

I Sverige står huvud-halscancer för drygt två procent av alla fall årligen, vilket motsvarar 1 200 insjuknade. Även här drabbas män dubbelt så ofta som kvinnor. Men att det skulle finnas könsskillnader liknande de som presenteras i den amerikanska studien är något som Signe Friesland, onkolog vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna, inte känner igen.

– För att med säkerhet kunna säga något om situationen i Sverige måste man titta i vårt kvalitetsregister. Att kvinnor skulle få mindre avancerad behandling generellt och att det därför skulle gå sämre för dem låter inte troligt, men frågan är intressant och vi kan behöva titta på detta även i Sverige, säger hon.

Studien presenteras söndagen den 3 juni.

Läs studiens abstract här:

Jed A. Katzel med flera. Are women with head and neck cancer undertreated? J Clin Oncol 36, 2018 (suppl; abstr LBA6002)

Lotta Fredholm

Reporter

Lotta.fredholm@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ASCO

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News