Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Utökad tidig behandling bromsade myelom

Publicerad: 15 december 2017, 09:00

Det omtalade myelomläkemedlet daratumumab (Darzalex) visar nu en bromsande effekt på sjukdomsprocessen också om det används som tillägg i primärbehandlingen, enligt en ny studie i New England Journal of Medicine.


Ämnen i artikeln:

HematologiLäkemedel

– Det här är bra men förväntade resultat. Ger du ytterligare behandling mot tumörcellerna blir resultatet bättre, vilket inte är så konstigt, säger Bo Björkstrand, överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset och ordförande i myelomgruppen inom Svensk förening för hematologi.

I studien följdes 706 patienter som nyligen diagnostiserats med myelom men som inte var kandidater för högdosbehandling med cytostatika och stamcellsåtergivning. Hälften lottades till att få tillägg med daratumumab till en standardbehandling med kortison, cytostatikumet melfalan och proteasomhämmaren bortezomib.

Efter 18 månader hade 72 procent klarat sig utan död eller sjukdomsförsämring i gruppen som fick daratumumab, jämfört med 50 procent i kontrollgruppen. Andelen så kallade djupa responser, en markör för god prognos, var också högre bland dem som fått daratumumab.

Läkemedlet, som anses vara ett viktigt tillskott i behandlingen av myelom, har tidigare visat lovande resultat i senare sjukdomsskede. De nya resultaten är de första publicerade som gäller användning i första linjen.

– Det är flera studier på gång med olika kombinationer med daratumumab. Möjligen är denna kombination den som så småningom kan vara den i ekonomiskt hänseende mest rimliga att använda, då patentet på bortezomib går ut om något år, säger Bo Björkstrand.

Dagens Medicin har tidigare skrivit om de bekymmer som drabbat introduktionen av daratumumab i Sverige, se bland annat veckans tryckta tidning och länkar nedan. Läkemedlet är prioriterat i det ordnande införandet av nya läkemedel, men 1,5 år efter EU-godkännandet finns ännu inget klartecken från NT-rådet vid Sveriges Kommuner och Landsting.

En eventuell överenskommelse om det dyra läkemedlet väntas nu först efter årsskiftet, förutsatt att NT-rådet kommer överens med företaget Janssen.

I den aktuella studien skriver forskarna att tillägg med daratumumab inte ökade den sammantagna toxiciteten av behandlingen. Så kallade negativa händelser var jämförbara mellan grupperna, bortsett från mer infektioner och mindre perifera känselnervskador i daratumumabgruppen.

Daratumumab är en antikropp som binder till proteiner CD38 på ytan av tumörcellerna. Den exakta verkningsmekanimsen är okänd.

Läs abstract till studien:

María-Victoria Mateos med flera. Daratumumab plus Bortezomib, Melphalan, and Prednisone for Untreated Myeloma. New England Journal of Medicine, publicerad online den 12 december 2017. DOI: 10.1056/NEJMoa1714678

Relaterat material

TLV nobbar banbrytande myelomläkemedel

Janssen drar tillbaka Darzalex

Ny milstolpe i behandlingen av myelom

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

HematologiLäkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev