Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

”Väldigt viktig grundforskning”

Publicerad: 7 oktober 2019, 12:33

2019 års nobelpris i medicin eller fysiologi handlar om cellernas syrereglering.

Foto: Getty Images

Viktig grundforskning som kan få stor klinisk betydelse. Så sammanfattar en svensk forskare årets nobelpris i medicin.


Ämnen i artikeln:

NobelprisetGöteborgs universitet

Att cellernas syrereglering är livsviktig är inte svårt att förstå. Upptäckterna hur den här regleringen sker ligger bakom årets nobelpris i fysiologi eller medicin.

En avgörande del av forskningen handlar om reglering av hormonet erytropoetin, även kallat EPO, som ökar produktionen av röda blodkroppar och därmed cellernas syreupptagningsförmåga. Det är kanske mest känt för att ha använts för att höja prestationen hos exempelvis längdskidåkare och att vara dopningsklassat.

Två av de tre pristagarna, sir Peter J Ratcliffe och Gregg L Semenza identifierade ett proteinkomplex, HIF, som stimulerar EPO-aktiviteten.

– Man har länge känt till att när man tränar under syrebrist så ökar cellernas syreupptagningsförmåga, det är därför man ägnar sig åt höghöjdsträning. Men hur den här regleringen går till visste man inte innan, säger Bengt Hallberg, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

William G Kaelin i sin tur har forskat om hur HIF regleras. Hans upptäckter gjordes i samband med att han studerade von Hippel-Linadaus syndrom, en genetisk förändring som ligger bakom bland annat vissa former av njurcancer. Han visade att tumören slutade att växa om man återinförde den saknade von Hippel-Lindau-genen. Sedan lyckades han tillsammans med William G.Radcliff visa att regleringen av HIF-alfa är beroende av just den genen.

Så sent som i augusti godkändes ett läkemedel som ökar den egna produktionen av erytropoetin genom att påverka HIF. Läkemedlet som heter roxadustat, är godkänt för att behandla anemi hos patienter kronisk njursjukdom.

Bengt Hallberg, som också forskar inom cancerutveckling, hade inte tippat någon av de tre pristagarna. Men han är nöjd över att de tre forskarna uppmärksammas och belönas för sin grundforskning.
– Det är ett väldigt viktigt bidrag för att öka förståelsen för hur syretillgången regleras i bland annat cancerceller. Tumörer behöver syre för att växa och på sikt skulle det kunna leda till behandlingar där syretillförslen till tumörer stryps.

Peter J Ratcliffe, Gregg L Semenza och William G Kaelin tilldelades 2016 Laskerpriset i basal medicinsk forskning.

Relaterat material

De får årets nobelpris i medicin

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev